Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Marcel Ciolacu: „Nu se va scumpi energia. Această liberalizare haotică a dus la inventarea din nou a băieților deștepți”

Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților, a dat asigurări, luni, că energia nu se va scumpi în următoarea perioadă în România. De asemenea, liderul PSD a afirmat că Virgil Popescu, ministrul Energiei, are responsabilitatea să vină cu un act normativ până la 1 septembrie, în condițiile în care ordonanța compensării are o ”scăpare” cu privire la prețul mediu.

Președintele PSD a precizat că așteaptă soluția ședinței interministeriale, spunând că ”trebuie să avem un act normativ, aprobat de Guvern, pentru perioada următoare”

„Am văzut că această liberalizare, să nu-i mai spun tâmpită, haotică, cum spune BNR, a dus de fapt la inventarea din nou a băieților deștepți din energie. A fost vândută energia cu 300-400 anul trecut, iar astăzi o cumpărăm cu toții la un preț de 3.000. Avem o supraimpozitare la producători, dar și acolo cineva a strecurat în OUG să fie luat prețul mediu, astfel încât s-au încadrat sub 450 (de lei), ca să fie această supraimpozitare.

Mi-aș dori ca premierul să afle cine a strecurat acest preț mediu în ordonanța trecută. Să știm și noi cine subteran face jocurile în România pentru energie.

Știu că politicile energetice sunt făcute de către Ministerul Energie. E posibil să fie o scăpare a ministrului, dar responsabilitatea este a Ministerului Energiei pentru că ei sunt promotorii ordonanței”, a afirmat Marcel Ciolacu.

Ciolacu a precizat că Virgil Popescu, ministrul Energiei, „are o responsabilitate să vină până la 1 septembrie cu un act normativ care să reglementeze perioada în care energia este deja vândută și perioada următoare unde energia nu este vândută și este cazul să venim cu o perspectivă până în anul 2025”.

”Marea guvernare de dreapta cu prim-miniștrii au făcut o tâmpenie care ne-a adus în această situație. Marea liberalizare a energiei a creat șmecheri din nou în energie și speculație pe piață”, a spus președintele PSD.

”Ce este cel mai important pentru populație. Nu se va scumpi energia. Va rămâne 0,68 și 0,8 lei pe kw”, a adăugat el.

Marcel Ciolacu acuză guvernările Orban și Cîțu: „Veneau cu măsuri ca prin Kenya”

De asemenea, președintele Camerei Deputaților a acuzat fosta guvernare PNL - USR - UDMR că a făcut ”datorii la bugetul statului”.

”În doi ani de zile, au făcut datorii la bugetul statului. E singurul stat european - de 200 de miliarde de lei. E inacceptabil!

Germania întorcea în timpul pandemiei peste 4-5% din PIB. România mergea cu până în 2% din PIB, cam cum veneau cu măsuri în țările din Africa, prin Kenya. Cam ăsta era nivelul. Am înțeles să te împrumuți cu 200 de miliarde, dar banii trebuiau să se regăsească. Măcar îi reîntorceai în economie. N-ai făcut nici lucrul aceasta.

În acest moment, în această coaliție, am văzut că am depășit peste 3% bani întorși în economie, fără să facem împrumuturi, dimpotrivă încercând să achităm împrumuturile și să plătim dobânzile făcute de marea guvernare de dreapta, condusă de domnul Cîțu și domnul Orban. Acum se dau mari specialiști pe televizor, pe Facebook și pe Instagram.

N-ar vrea ei să ne lămurească cum au făcut ei cu energia, cum au făcut cu împrumuturile și pe urmă să își dea cu părerea?”, a mai menționat Ciolacu.

Ciolacu, despre tensiunile din coaliție și o posibilă remaniere: ”Așa este în politică. Coaliția va funcționa”

Întrebat despre ședința organizată de PNL la Sinaia în care s-ar fi discutat despre schimbarea unor miniștri ai PSD, Marcel Ciolacu a dat asigurări că actuala coaliție ”nu se rupe”.

”Nici nu mă deranjează măcar. Așa este în politică. Coaliția nu se rupe, coaliția va funcționa”, a afirmat președintele PSD.

Cât despre o remaniere, președintele Camerei Deputaților e convins că premierul Nicolae Ciucă nu va face schimbări în echipa guvernamentală fără consultarea partenerilor.

”Întotdeauna există remanieri în Guvern. Prim-ministrul trebuie să vină cu propuneri. Dacă eram premier, eu, Marcel Ciolacu, și PSD, cred că colegii mei îmi săreau în cap să fac anumite remanieri. Nu este atributul meu! În acest moment, premierul nu a venit cu vreo propunere să fie cineva remaniat.

Nu cred că este cazul în acest moment. Nu cred că premierul Nicolae Ciucă va face vreo remaniere fără să stăm de vorbă”, a concluzionat Ciolacu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE