Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Florin Cîțu, ironii la adresa lui Marcel Ciolacu: „Nu aș comenta ce spune despre economie. Nu are nici expertiză, nici experiență”

Președintele Senatului, liberalul Florin Cîțu, fost ministru de Finanțe, l-a ironizat pe Marcel Ciolacu, președintele PSD, care vorbeste tot mai des despre fiscalitate și, în special, despre introducerea unei taxe de solidaritate.

„Eu nu aș comenta ce spune Marcel Ciolacu despre economie. Nu are nici expertiză, n-are nici experiență. Nu are niciun fel de atribuții care să ne facă pe noi, românii, să ascultăm o pledoarie despre fiscalitate din partea președintelui PSD”, a declarat Florin Cîțu, la Euronews România. El a reamintit că alți doi foști președinți PSD au vorbit de taxe: Victor Ponta, care spunea că trebuie să crească acciza la carburanți pentru a face autostrăzi, și Liviu Dragnea, care propunea tot o taxă de solidaritate.

„PSD își schimbă părul, dar năravul ba. Nu contează că PSD este condus de Ponta, Dragnea sau Ciolacu. Au același obiectiv: acela de a suprataxa sectorul privat”, a declarat Florin Cîțu.

Taxa de solidaritate discutată în coaliția de guvernare ar putea ajuta domenii esențiale ca educația și sănătatea, susține liderul PSD. Potrivit lui Marcel Ciolacu, suprataxarea companiilor cu o cifră de afaceri de peste 100 de milioane de euro ar aduce la buget 2 miliarde de euro anual. O altă măsură luată în calcul de guvernanți este eliminarea impozitului pe venit pentru cei cu salarii mici.

Când putem discuta despre o nouă fiolosfie fiscală

Fostul ministru de Finanțe nu exclude, totuși, o regândire a filosofiei fiscale. „Ceea ce propun eu e foarte simplu. Avem un PNRR, unde avem 30 de miliarde de luat. Jumătate sunt bani pe care nu îi mai dăm înapoi, deci nerambursabili. Deci vorbim de 15 miliarde de euro aproape, jumătate la dobândă zero. Ministerul Finanțelor se împrumută, astăzi, la 6% în dolari. Haideți să facem ce avem în PNRR, să colectăm cu acest Cod Fiscal modificat, cu eliminare de excepții. Vedem ce colectăm și dacă ce colectăm atunci nu ne ajunge, după aceea putem să discutăm despre o nouă filosofie fiscală”, a mai spus Florin Câțu.

El s-a poziționat clar împotriva a ceea ce a numit „o țopăială fiscală” care, în opinia sa, ar pune România într-o lumină proastă și ar scădea încrederea investitorilor în țara noastră.

„Liberalii sunt liberali. Eu nu spun ceva ieșit din comun. Eu spun ceva ce liberalii spuneau și acum șase luni, și acum doi ani de zile, și acum trei ani de zile. Liberalii nu s-au schimbat”, a insistat Cîțu.

Liberalismul nu se schimbă pentru că suntem la guvernare cu PSD.

-Florin Cîțu, președintele Senatului

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, declarase, marţi, că sunt în jur de 320 de mari companii în România cu cifra de afaceri peste 100 de milioane de euro, iar acestea plătesc în medie cam 0,8% impozit pe profit, mai puţin decât plătesc microîntreprinderile.

„Noi am venit şi am prezentat că în acest moment în România este impozitată mult prea mult munca şi trebuie să găsim un echilibru şi cu impozitarea capitalului. Cu alte cuvinte, de 30 de ani, povara impozitelor şi grosul impozitelor au rămas prin impozitarea muncii, pe cei cu venituri mici şi mijlocii, şi trebuie găsit într-un fel un echilibru”, a precizat președintele PSD.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE