Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE. Ninsoare și viscol în zona Moldovei, în prima zi de școală din 2024. Cursurile în toate școlile din județ au fost suspendate

Luni, 8 ianuarie, este prima zi de școală din 2024, însă începerea cursurilor vine odată cu un cod galben de vremea rea în zona Moldovei. Săptămâna începe cu zăpadă în est, dar și în restul țării temperaturile sunt în scădere.

E cod galben de polei, ninsori și viscol în Moldova, în Dobrogea și în jumătatea de est a Munteniei. Se anunță ger în nordul, centrul și estul țării, unde temperaturile pot coborî până la minus 20 de grade. Pe timpul nopții a nins în toate județele Moldovei, iar drumarii au împrăștiat deja tone de materiale antiderapante pe șosele.

  • Peste 2,9 milioane de elevi încep școala și grădinița pe 8 ianuarie 2024.
  • Şcolile, liceele şi grădiniţele din Iaşi şi judeţ vor fi închise marţi.

Cursurile în toate unităţile de învăţământ preuniversitar din judeţ, suspendate

Prefectul Bogdan Cojocaru a anunţat că se suspendă cursurile din toate unităţile de învăţământ preuniversitar din judeţul Iaşi, până pe 9 ianuarie, orele urmând a fi recuperate ulterior.

Potrivit sursei citate, decizia a fost luată luni seară de membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Iaşi întruniţi într-o şedinţă extraordinară.

Şcolile, liceele şi grădiniţele din Iaşi şi judeţ vor fi închise marţi întrucât Iaşiul se află sub avertizare cod galben de ninsori şi viscol din data de 7 ianuarie, ora 18, până în data de 9 ianuarie, ora 10.

"Astăzi au fost probleme mari atât în mediul urban, în municipiul Iaşi, dar şi pe drumurile din judeţ. Din păcate, meteorologii ne-au anunţat că ninsorile vor continua, iar zăpada va fi viscolită. În plus, temperaturile vor scădea şi mai mult. Urmează o perioadă geroasă. Am văzut ce s-a întâmplat astăzi când oraşul a fost paralizat în multe momente. Dacă pe străzile principale se circula cu greu, pe arterele secundare era aproape imposibil. Şi în judeţ au fost probleme, fiind afectate foarte multe persoane care fac naveta, inclusiv cadre didactice. De altfel, am discutat astăzi şi cu reprezentanţii sindicatelor din învăţământ şi mi-au confirmat problemele cauzate de zăpadă şi viscol. Siguranţa cetăţenilor trebuie să primeze, iar în acest moment nici reprezentanţii Primăriei Iaşi şi nici cei ai Consiliului Judeţean nu pot garanta că marţi se va putea circula în siguranţă, că elevii nu vor îngheţa prin staţii sau în mijloace de transport blocate în zăpadă. De aceea, s-a luat decizia ca şcolile să suspende cursurile, cu recuperarea orelor, modul de recuperare urmând a fi decis la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ", a declarat prefectul judeţului Iaşi, Bogdan Cojocaru.

Hotărârea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă va fi comunicată prin intermediul Inspectoratului Şcolar tuturor directorilor unităţilor de învăţământ şi cadrelor didactice.

"Am solicitat tuturor instituţiilor să fie în alertă în toată această perioadă şi să intervină rapid în funcţie de specificul situaţiilor sesizate. De asemenea, utilajele de deszăpezire vor continua să acţioneze pe toate categoriile de drum din judeţ. Se va acorda o atenţie sporită cazurilor medicale. Sunt oameni care trebuie să ajungă la spitale, au nevoie de dializă, de alte servicii medicale. Aceste situaţii vor fi priorităţile tuturor instituţiilor în această perioadă", a precizat prefectul judeţului Iaşi.

Vremea rea din Moldova ar putea închide unele școli

Corespondentul Euronews România în zona Moldovei, Carmen Ciocan, a oferit imagini de pe un drum înzăpezit din Iași: "Se circulă extrem de greu, în condiții de iarnă. Pe acest drum județean din comuna Miroslaja, județul Iași, asfaltul nu se mai vede, fiind acoperit de zăpadă. Șoferii spuneau că doi kilometri au fost parcurși chiar și într-o oră.

Cam aceasta este situația nu numai în județul Iași, ci în toată regiunea Moldovei, pentru că a nins aproape continuu. În total, 224 de autoutilaje de deszăpezire au acționat pe drumurile naționale și s-au împrăștiat peste 3.000 de tone de antiderapant până la ora 10, iar acțiunea continuă. Este și rece la Iași, minus 7 grade la ora 10, temperatură resimțită ca și cum ar fi minus 13, conform aplicațiilor mobile.

Cei de la Inspectoratul Școlar Județean Iași au anunțat că, în cinci localități, profesorii navetiști nu au mai reușit să ajungă la școli, iar în comuna Miroslava, din județul Iași, directorul a propus să se suspende cursurile care încep dupăamiază pentru că sunt porțiuni de drum dificil de parcurs și ar putea fi puși în pericol elevii. Același lucru s-a propus și la Sinești și Osoi. S-a anunțat ninsoare pe tot parcursul zilei.

Sunt și restricții de tonaj. Pe drumul național dintre Albița și Huși, din județul Vaslui, autovehiculele mai grele de 7,5 tone nu mai au voie să circule."

  • Centrul Infotrafic a anunțat că luni dimineață, 8 ianuarie, se circulă în condiţii de iarnă pe mai multe drumuri din judeţele Bacău, Botoşani, Brăila, Buzău, Covasna, Gorj, Harghita, Iaşi, Maramureş, Neamţ, Vaslui şi Vrancea.
  • Codul galben în Moldova a intrat în vigoare din 7 ianuarie, ora 18 și va ține până pe 9 ianuarie, la ora 10. Acest cod vine cu intensificări ale vântului, polei, ninsori moderate cantitativ și viscol.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE