Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE. Elevii navetiști din țară, în grevă japoneză. Liceenii acuză Ministerul Educaţiei că le blochează asigurarea gratuităţii transportului

Elevii din Constanța și alte județe au intrat, marți, în grevă japoneză. Ei acuză reprezentanţii Ministerul Educaţiei că le blochează asigurarea gratuităţii transportului.

09/01/2024 , 13:00

Elevii navetiști din șase județe ale țării, în grevă japoneză

Liceeni din Constanţa şi alte cinci judeţe au intrat, marţi în grevă, japoneză, până pe 15 ianuarie.

E un semn de protest faţă de „tăierea transportului” și acuză reprezentanţii Ministerului Educaţiei că blochează asigurarea gratuităţii pentru elevi la transport, transmite Agerpres.

Asociaţia Elevilor din Constanţa, cea din Vâlcea, din Bucureşti şi Ilfov (AEBI), din Bacău, din Maramureş şi din Timiş au transmis un comunicat de presă.

„Astăzi, 9 ianuarie, elevii din multiple licee din 6 judeţe ale ţării au pornit o grevă japoneză faţă de tăierea transportului elevilor din 19 judeţe de către Ministerul Educaţiei. Astfel, elevii vor purta în următoarea săptămână, pe durata orelor de curs, la braţ, o banderolă albă, pentru a protesta faţă de batjocura care li se aduce de către Minister, atât lor cât şi operatorilor de transport”, reiese din comunicat, potrivit sursei menționate.

Știrea inițială:

Elevii navetiști din 19 județe ale țării își vor plăti singuri transportul începând de luni, când reîncepe școala

Elevii navetiști din 19 județe vor fi nevoiți să-și plătească singuri transportul de luni, 8 ianuarie, fiindcă transportatorii fie nu au contracte încheiate cu autoritățile locale, fie sunt în prelungri și exipiră în curând.

Asta pentru că o Hotărâre de Guvern de la finalul anului trecut nu prevede cum ar putea transportatorii din respectivele județe să-și recupereze banii din abonamentele acordate gratuit elevilor, se arată într-un comunicat al Federației Operatorilor Români de Transport.

În 13 dintre cele 19 județe vizate, consiliile județene nu au contracte cu operatorii de transport în comun pentru că nu au organizat licitații. În Hotărârea aprobată de guvern pe 29 decembrie scrie că de la 1 februarie 2024, în judeţele în care nu sunt încheiate contracte de servicii publice de transport judeţean, inspectoratele școlare nu mai pot efectua plăţi către operatorii de transport.

Reprezentanții Ministerului Educației au transmis că vor veni cu o reacție oficială în curând.

Lorena Drăgușin, președintele Asociației Elevilor din Constanța, a avut o reacție la Euronews România.

Lorena Drăgușin: „Operatorii de transport au tot semnalat acest lucru, faptul că nu au primit niciun ban și nu vor putea să asigure gratuitate elevilor, dar cred că asta a fost intenția ministerului de la început, ca elevii să abandoneze”.

„A fost și o dezbatere publică cerută de noi și organizată de ministerul Educației la sfârșitul lunii noiembrie tocmai pentru modificarea HG 810. Nu văd nicio modificare pe care noi am cerut-o. Vor lăsa din nou elevii din niște județe fără școală”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE