Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Nikki Haley, prima victorie în fața lui Donald Trump. A câștigat alegerile în Washington DC

Nikki Haley l-a învins pentru prima dată pe Donald Trump, în cadrul alegerilor primare republicane din Washington D.C, capitala federală a Statelor Unite. Este prima femeie din istoria Statelor Unite care câștigă un scrutin primar republican, însă a pierdut anterior în statul ei natal, Carolina de Sud.

Donald Trump a dominat până acum fiecare stat în care au avut loc scrutine primare. Lupta decisivă va fi marți, atunci când are loc Super Tuesday, iar 15 state vor organiza alegeri primare democrate și republicane.

În Washington D.C, locuitorii, în marea lor majoritate, sunt înscrişi ca democraţi şi doar o mică parte sunt republicani.

Fost ambasador american la ONU sub administrația Trump (2017-2021), Nikki Haley a obținut 63% din voturi la alegerile primare republicane din capitala federală a Statelor Unite. Scrutinul s-a desfășurat într-un hotel din centrul orașului, au precizat oficiali republicani, citați de Politico.

La alegerile prezidenţiale din 2020, candidatul democrat Joe Biden a obţinut la Washington 92% din voturi împotriva republicanului Donald Trump, conform Agerpres.

Washington D.C nu a votat niciodată majoritar pentru un candidat republican la preşedinţie.

Nikki Haley, încoronată ”regina mlaştinii”

Echipa de campanie a lui Nikki Haley a anunțat că ”nu este surprinzător că republicanii cei mai apropiaţi de disfuncţionalităţile de la Washington îl resping pe Donald Trump şi tot haosul său'.

”Nikki Haley a fost încoronată regina mlaştinii”, a declarat echipa de campanie a lui Trump, cu referire la un slogan din campania din 2016 a miliardarului ('Drain the swamp').

”Rezultatele din această seară la Washington DC reafirmă obiectivul campaniei preşedintelui Trump: el va seca mlaştina şi va da prioritate Americii', adaugă echipa sa într-un comunicat.

Donald Trump a obținut peste 240 de delegați deși are probleme judiciare

În pofida proceselor care-l vizează, fostul președinte Donald Trump a câștigat în toate statele care au votat în alegeri primare înainte de ”Super Tuesday”. Ziua de marți ar putea fi ultima șansă pentru Nikki Haley, singurul rival rămas în competiție.

Până în prezent acum, Donald Trump a obţinut peste 247 de delegaţi, faţă de numai 24 pentru Haley. Pentru a-şi asigura nominalizarea, un candidat republican trebuie să dispună de votul a 1.215 din cei 2.429 de delegaţi la viitoarea Convenţie. Marţi vor fi desemnaţi peste o treime din delegaţi.

Partidul Democrat are 3.934 de delegaţi, dar principiul este acelaşi. Joe Biden, a cărui nominalizare nu este decât o formalitate, a câştigat deja 206 şi trebuie să atingă cifra de 1.968 de delegaţi.

Potrivit analiștilor, Joe Biden și Donald Trump sunt candidații favoriți în lupta pentru un nou mandat la Casa Albă, la alegerile din luna noiembrie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE