Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Nicușor Dan vrea să modernizeze toată rețeaua de tramvai. Reabilitarea a 50 de kilometri de linie de tramvai costă peste 475 de milioane de euro

Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, şi-a propus reabilitarea a 50 de kilometri de linie de tramvai, astfel încât toată reţeaua orașului să fie modernizată, transmite Agerpres.

„Bucureştiul are o reţea de tramvai de aproximativ 150 de kilometri, mai puţin de 100 au fost făcuţi în anul 2000, printr-o finanţare de la BEI, şi noi ne-am propus să reabilităm restul de 50 de kilometri, astfel încât toată reţeaua de tramvai din Bucureşti să fie reabilitată. STB-ul a făcut documentaţia şi în baza acesteia am făcut o procedură de achiziţie pentru proiectare şi execuţie pentru 16 loturi. Din aceste 16 loturi, au fost atribuite şi semnate contracte pentru 11. A mai fost un lot special, pentru care era făcută şi proiectarea, lotul de la linia 5, pentru care, de asemenea, a fost atribuit şi semnat contractul. Deci avem 12 loturi, iar cele patru care nu s-au atribuit au fost comasate şi vor ieşi în achiziţie săptămâna viitoare. De asemenea, lucrarea din Prelungirea Ghencea, pentru care vom ieşi în achiziţie săptămâna viitoare, presupune un tronson nou de tramvai de 5 kilometri”, a precizat Nicuşor Dan, într-o conferinţă de presă.

Conform Primăriei Capitalei, până acum s-au semnat contractele pentru modernizarea a 11 linii cu o lungime de 22 de kilometri, urmând să se lanseze licitaţie, pentru a doua oară, pentru alţi 20.

Potrivit primarului general, o parte din finanţarea pentru aceste lucrări se face prin Programul Operaţional Regional 2021 - 2027, urmând ca PMB să aplice pentru suma de 300 de milioane de euro.

„În ceea ce priveşte finanţarea pentru aceste lucrări, pe Programul Operaţional Regional 2021 - 2027 avem o sumă de 300 de milioane de euro pentru Bucureşti - Ilfov şi, imediat ce ghidul va fi publicat, vom aplica pentru finanţare pentru aceşti bani, restul de bani vor fi obţinuţi din împrumuturi care sunt scutite de la plafon şi pentru asta am avut deja discuţie preliminară cu Banca Europeană de Investiţii şi cu Banca Mondială”, a explicat el.

Nicuşor Dan a precizat că se aşteaptă şi lansarea ghidului pentru completarea parcului de tramvaie.

„Pentru tramvaie noi, pentru cele cu care suntem în contract, în momentul de faţă suntem la 62 şi până la sfârşitul anului vom fi la 70, livrate de ASTRA Arad în baza contractului (...), până când o să ajungem la 100 de tramvaie. Bucureştiul mai are nevoie de 250, s-a făcut studiu de oportunitate. Aşteptăm, de asemenea, lansarea ghidului pentru a accesa bani”, a transmis primarul general.

El a completat că sunt în elaborare şi patru studii de fezabilitate pentru realizarea de noi linii de tramvai.

„În ceea ce priveşte ambiţia noastră pentru linii noi, avem în curs de desfăşurare elaborarea a patru studii de fezabilitate. Unul pentru Piaţa Unirii, astfel încât să facem nişte diagonale care să străbată centrul oraşului, (...) unul pentru partea de sud-est a inelului median, unul pentru prelungirea tramvaiului de la Aeroportul Băneasa până la Centrul Comercial de pe Bucureşti - Ploieşti şi unul pentru prelungirea tramvaiului pe Bucureşti - Târgovişte până la centrele comerciale”, a menţionat Nicuşor Dan.

Şeful Direcţiei de Infrastructură din Primăria Capitalei, Cătălin Aflat, a menţionat că finanţarea pentru cei 50 de kilometri de linie de tramvai se ridică la aproape 475 de milioane de euro plus TVA.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE