Nicușor Dan rămâne un personaj aparte pe scena politică românească. Departe de figura clasică a politicianului de partid, el vine cu profilul unui tehnocrat convertit în om politic prin forța propriului activism. Intrat în atenția publicului la începutul anilor 2000 ca lider al Asociației „Salvați Bucureștiul”, Dan a câștigat notorietate prin lupta dusă împotriva abuzurilor urbanistice din Capitală.
- Joi, de la ora 20:00, urmăriți prima dezbatere prezidențială George Simion - Nicușor Dan la Euronews România
Portret de candidat la prezidențiale. Evoluția publică a lui Nicușor Dan
Primul moment politic major al lui Nicușor Dan a fost lansarea candidaturii sale la Primăria Generală a Capitalei în 2012, urmată de crearea Uniunii Salvați Bucureștiul, transformată mai târziu în USR. A fost pentru mulți alegători figura unei politici „altfel”: cuvânt cântărit, refuzul populismului, preocupare reală pentru reguli și transparență.
Ajuns primar general al Bucureștiului în 2020, s-a confruntat cu rezistența unui aparat birocratic greoi și cu lipsa unei majorități clare în Consiliul General. A gestionat momente dificile precum criza termoficării, pandemia COVID-19 și blocajele administrative moștenite. A fost adesea criticat pentru lentoarea unor decizii, dar și apreciat pentru refuzul contractării de datorii în masă și pentru o rigoare bugetară rară în administrația publică.
Campania pentru prezidențiale vine ca o evoluție naturală pentru un om care a ținut să schimbe sistemul din afara lui, apoi, din interior. Nicușor Dan se prezintă drept garantul unui stat funcțional, construit pe reguli clare și respect pentru lege.
Nu se teme să pună diagnostice precise. În timp ce pentru unii pare prea rece, pentru alții este singura alternativă serioasă la politicile populiste.