Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Nicușor Dan sesizează DNA privind achiziția de tramvaie. „Opțiunea STB a fost pentru VFU Pașcani care aducea componente din Rusia și vindea apoi la prețuri majorate”

Publicat de: Răzvan Mihalașcu

Primarul general Nicușor Dan a anunțat marți că a sesizat Direcția Națională Anticorupție în legătură cu ”aspecte nelegale identificate de Corpul de Control al Primarului General” în achiziția de tramvaie realizată de fosta administrație condusă de Gabriela Firea.

Edilul Capitalei a dat de înțeles că, în 2019, când Primăria Capitalei era condusă de Gabriela Firea, STB a făcut demersurile pentru finalizarea procedurii de achiziție a tramvaielor, „deși la momentul aprobării raportului de procedură nu avea alocate fondurile necesare în conformitate cu prevederile legale”.

”Am transmis DNA o sesizare cu privire la aspecte nelegale identificate de Corpul de Control al Primarului General în verificarea efectuată la STB.

Obiectul sesizării este achiziția de tramvaie noi din gama de 18 metri printr-o procedură demarată de STB în anul 2019 și încheiată în anul 2020 cu declararea firmei Electroputere VFU Pașcani drept câștigătoare a licitației.

Întrebările la care sunt sigur că bucureștenii ar dori să afle răspunsul sunt:

1.De ce conducerea STB reprezentată de la acea dată a continuat demersurile pentru finalizarea procedurii de achiziție, deși la momentul aprobării raportului de procedură nu avea alocate fondurile necesare în conformitate cu prevederile legale?

2.De ce STB a decis încă din anul 2019 să achiziționeze tramvaie de 18 metri în contextul în care fluxul de călători ar justifica o nevoie de tramvaie mai lungi?

Opțiunea STB a fost pentru VFU Pașcani care aducea componente din Rusia și vindea apoi la prețuri majorate.

Situația de fapt este agravată și de faptul că VFU Pașcani a introdus în instanță o cerere de penalități în valoare de 1% pe zi din valoarea contractului până la încheierea contractului cu STB”, a scris Nicușor Dan, pe Facebook.

În februarie, conducerea STB a decis ă nu pună în aplicare ultima decizie a instanței care a stabilit că societatea de transport este obligată să cumpere 40 de tramvaie de la producătorul VFU Electroputere Pașcani, pe motiv că duce lipsă de finanțare.

Economedia scrie că producătorul tramvaielor de 18 metri este de fapt compania rusă PK Transport Systems, după cum reiese dintr-un document semnat chiar de reprezentantul Electroputere Pașcani.

Mai mult, prețul unui tramvai cumpărat de STB este de până la trei ori mai mare decât cel al tramvaielor livrate în Rusia de aceeași firmă. Tramvaiele de 18 metri ale Electroputere Pașcani costă aproape cât cele de 36 de metri ale Astra Vagoane: 7,6 milioane lei versus 8,4 milioane lei, arată sursa citată.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE