Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Nici europenii nu prea înțeleg cum funcționează instituțiile UE. Și nici cum îi ajută în viața de zi cu zi. Ce schimbări vor să vadă la viitorii europarlamentari

„Care este cea mai mare problemă din comunitatea dumneavoastră?” sau „Ce mesaj i-ați transmite unui europarlamentar?”. Am pus aceste întrebări în comunitățile de la noi, dar și în inima Uniunii Europene, în Bruxelles. Concluzia: problemele cu care se confruntă românii sunt și problemele altor europeni. Iar așteptările oamenilor de la cei care le cer votul sunt, în mare parte, aceleași, indiferent de țara din care provin.

Ce-și doresc europenii de la viitorii europarlamentari

Natalia s-a născut în Slovacia, dar de câțiva ani trăiește în Bruxelles. Pentru ea, cea mai mare problemă e prețul chiriilor, care a crescut foarte mult în ultimii ani, mai ales în contextul în care salariile n-au urmat același trend.

Natalia: „Prețurile cresc din ce în ce mai mult în fiecare an, iar salariile nu cresc la fel de repede. Pentru mulți tineri, găsirea unei chirii e o mare problemă. Cred că regăsim această problemă în toate statele europene”.

Reporter: Ce părere ai despre Uniunea Europeană?

Natalia: „Cred că este un proiect bun, dar în această privință e dificil ca Uniunea Europeană să vină cu o soluție”.

În Bruxelles, chiria pentru un apartament cu două camere pornește de la 1500 de euro pe lună. Chiar și așa, capitala Belgiei nu intră în top 10 cele mai scumpe orașe din Uniunea Europeană când vine vorba de prețuri. Cea mai scumpă chirie este în Țările de Jos, în capitala Amsterdam. Acolo, chiria pentru un apartament cu două camere este peste 2200 de euro pe lună. București e mult mai jos în top, cu o medie sub 400 de euro lunar, în ciuda creșterii prețurilor.

Pe lângă dificultățile financiare cu care se confruntă, tinerii din orașul cu cele mai multe instituții europene spun că le este greu să înțeleagă rolul acestor instituții și mai ales modul în care funcționează. Eliza are 31 de ani și e convinsă că europarlamentarii ar trebui să-și îndrepte atenția spre cei de la care cer voturi și în restul timpului, nu doar în campaniile electorale.

Eliza: „Cred că principala problemă în Uniunea Europeană este că oamenii nu înțeleg ce fac aceste instituții pentru noi, în viața de zi cu zi. Cred că este cea mai mare problemă în interiorul UE. Ar trebui să fie o chestiune cheie pentru grupurile din Parlamentul European, vizează clasa muncitoare. Mulți oameni s-au simțit ignorați în ultimii ani de aceste instituții. Cred că următorul Parlament ar trebui să se concentreze pe politici mai orientate spre oamenii de rând”.

La 23 de ani, Ian spune că va vota pentru prima dată la alegerile europarlamentare, dar recunoaște că nu este foarte informat.

Ian: „Nu prea am votat până acum, am mai mers o singură dată la vot. Nu prea am avut ocazia să mă documentez prea mult până despre acest lucru. Mi-ar plăcea să adun mai multe informații despre alegeri”.

Reporter: Ce părere ai despre Uniunea Europeană?

„Îmi place, dar nu înțeleg foarte bine toate chichițele Uniunii Europene. E destul de complicată”.

Cu mai puțin de o lună până la alegerile pentru Parlamentul European, i-am întrebat pe cei chemați la urne ce mesaj ar avea pentru un europarlamentar dacă ar avea șansa să discute față în față.

Natalia: „E o întrebare dificilă pentru că fiecare eurodeputat vine aici ca să facă legislația europeană. Ar trebui să fie în continuare vocea țării de origine”.

Eliza: „Cum le explică votanților faptul că munca lui de aici îi ajută pe cei de acasă? Legătura dintre Bruxelles și restul capitalelor europene, restul orașelor, ar trebui să fie mult mai puternică”.

Ian: „Nu sunt foarte sigur, pentru că nu înțeleg exact cum funcționează Parlamentul European”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE