Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

New York Times: Arabia Saudită avertizează SUA - O operațiune terestră israeliană în Gaza ar putea fi catastrofală

Oficialii saudiți au avertizat ferm Statele Unite în ultimele zile că o incursiune terestră israeliană în Gaza ar putea fi catastrofală pentru Orientul Mijlociu, notează The New York Times.

Aceștia au transmis acest îndemn unor înalți oficiali americani în mai multe conversații, potrivit unui oficial saudit.

Schimburile au avut loc în timp ce tensiunile au escaladat în Fâșia Gaza. Produsele de bază, precum apa și combustibilul, sunt din ce în ce mai puține, în timp ce Israelul bombardează și asediază enclava ca răspuns la atacul din 7 octombrie asupra Israelului de către Hamas.

Un oficial al administrației Biden a declarat că este evident că saudiții nu doresc o operațiune terestră israeliană în Gaza. Senatorul Richard Blumenthal, democrat din Connecticut și membru al Comisiei pentru Servicii Armate, a fost unul dintre cei 10 senatori care s-au întâlnit la sfârșitul săptămânii trecute cu prințul moștenitor Mohammed bin Salman, conducătorul de facto al regatului, în capitala saudită, Riyadh.

"Conducerea saudită a sperat că o operațiune terestră ar putea fi evitată din motive de stabilitate, precum și din cauza pierderilor de vieți omenești", iar oficialii saudiți au avertizat că aceasta ar fi "extrem de dăunătoare", a declarat joi Blumenthal pentru The New York Times.

Statele Unite au afirmat în mod repetat dreptul Israelului la autoapărare de la atacul Hamas care a ucis peste 1.400 de persoane în Israel.

"Să nu existe nicio îndoială", a declarat recent președintele Biden. "Statele Unite sprijină Israelul".

În același timp, Biden a cerut Israelului să amâne această operațiune militară terestră, au declarat oficialii americani, din mai multe motive, inclusiv pentru a câștiga mai mult timp pentru negocierile cu ostaticii, pentru a obține mai mult ajutor umanitar în Gaza și pentru a face o mai bună planificare a războiului. Există semne, de asemenea, că premierul israelian Benjamin Netanyahu este ezitant în privința unei operațiuni terestre.

Efecte regionale

O operațiune militară terestră pe scară largă ar putea, de asemenea, să alimenteze tulburările în țările vecine și ar putea fi deosebit de destabilizatoare pentru guvernele care se luptă deja să stăpânească nemulțumirea publică, cum ar fi Bahrain, Egipt și Iordania.

Iranul susține de mult timp Hamas, iar milițiile regionale susținute de Iran și ostile Israelului au amenințat că vor deschide noi fronturi în război, în funcție de răspunsul militar al Israelului. Arabia Saudită este o țintă potențială.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE