Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Neuralink a remediat problemele cu implantul unui cip în creierul uman. Inițial, niște fire s-au retras și dispozitivul s-a desprins parțial

Odată cu implantul neuronal, creierul uman funcționează ca sistemul unui computer. Oamenii de știință vorbesc despre upgrade-uri aduse algoritmului și interfeței din creier, astfel încât mintea să folosească mai ușor cursorul unui mouse sau jocurile video.

După implantarea unui cip în creierul unui pacient tetraplegic, în februarie 2024, compania lui Elon Musk a anunțat că a remediat acum și prima defecțiune. Din cauza unor fire care s-au retras parțial din creier, pacientul avea dificultăți în a mai controla cursorul cu gândurile, având în vedere că cipul s-a detașat parțial de creier. Iar funcționalitatea dispozitivului a început să scadă într-o lună după ce a fost implantat, adică pe la finalul lunii februarie, după cum a precizat Neuralink.

Neuralink a remediat problemele cu implantul unui cip în creierul uman

Dispozitivul a întâmpinat, practic, o scădere a numărului de biți pe secundă. Acum însă a fost restabilită capacitatea, potrivit Wall Street Journal. Neuralink nu a precizat însă motivul pentru care dispozitivul s-a retras parțial, dar a subliniat că oamenii de știință ai companiei au reușit să-i restabiliească funcționalitatea. Cu toate că unele fire s-au desprins, Noland reușea totuși să facă anumite activități, precum să joace șah.

Noland Arbaugh, pacient tetraplegic: "Acum creierul meu face totul. După cum vedeți, cursorul se mișcă. Eu fac asta. Este impresionant, nu-i așa?"

Noland juca șah cu puterea minții în luna martie, la câteva săptămâni după ce a primit implantul neuronal. Recent, însă, au apărut și primele întârzieri în comenzile pe care mintea lui le dădea cu ajutorul cipului din creier.

Oamenii de știință au explicat că o serie de fire-electroz), care preiau semnalele neuronale, s-au retras din creier. Totuși, după ce au modificat algoritmul și interfața sistemului, performanța pacientului ar fi crescut.

A fost însă luată în calcul și posibilitatea scoaterii dispozitivului, conform Wall Street Journal.

''Ca răspuns la această schimbare, am modificat algoritmul de înregistrare pentru a fi mai sensibil la semnale, am îmbunătăţit tehnicile de traducere a acestor semnale în mişcări ale cursorului şi am îmbunătăţit interfaţa utilizatorului. Capactitățile de control prin intermediul implantului au depăşit performanţele iniţiale ale lui Noland", se arată în comunicatul Neuralink.

Laura Cabrera, profesor la Centrul pentru Inginerie Neuronală din Pennsylvania, spune că scopul lui Elon Mask, fondatul Neuralink, ar putea fi acela de a ajuta masele de oameni să controleze inteligența artificială și nu viceversa.

Tot miliardarul Elon Musk a fost cel care a lansat, anul trecut, Grok, propriul model de inteligență artificială care rivalizează cu popularul ChatGPT.

"Alte companii care explorează interfețele computerizate pentru creier se concentrează pe aspectul medical. Elon Musk nu s-a ferit să spună: 'de ce să ne limităm la aspectul medical? Putem să avem și alte scopuri'. Unul dintre ele este implantul pentru mase și orice om să poată avea unul. Putem să-l folosim pentru păstrarea amintirilor pe care să le accesăm cum dorim. Astfel, am putea lupta cu amenințarea inteligenței artificiale", a spus, în februarie 2024, Laura Cabrera, profesor la Penn State University.

Compania lui Elon Musk, Neuralink, a făcut primul implant de cip în creierul uman

Neuralink a obținut în 2023 aprobarea Administrației pentru Alimente și Medicamente. În ianuarie 2024, a realizat implantul neuronal în creierul lui Noland, care folosește cipul 70 de ore pe săptămână, potrivit companiei. Jumătate din timp este pentru studii clinice, iar cealaltă jumătate, pentru activități personale, de la cursuri la jocuri video.

Implanturile Neuralink funcționează prin încorporarea unui mic dispozitiv în craniu, care găzduiește un cip de procesare și o baterie, împreună cu 64 de fire fine care se conectează cu țesutul cerebral și interacționează cu semnalele neuronale trimise.

Înainte ca Neuralink să efectueze primul implant uman, compania a făcut acest experiment pe larg, timp de câțiva ani, pe animale precum oi, porci și maimuțe.

Neuralink dezvoltă o tehnologie care are ca scop să permită persoanelor cu dizabilităţi să controleze computere sau smartphone-uri, braţe robotice şi scaune cu rotile doar prin gândire.

  • Compania lui Elon Musk, Neuralink, este evaluată la cinci miliarde de dolari. Este prima care a reușit implantul unui cip în creierul uman. Dispozitivul se află în continuare în fazele incipiente.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE