Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Nemulțumirile din sistemul sanitar românesc, în creștere. Există rezolvări? Carmen Orban, consilier al premierului: „Guvernul face eforturi pentru a aloca toți banii necesari”

România cheltuiește mai puțin pentru sănătate decât orice altă țară din UE, arată statisticile europene. Tocmai de aceea avem și cele mai multe probleme. De pildă, ratele mortalității evitabile sunt printre cele mai ridicate din UE.

Mai multe guvernări la rând au promis rezolvarea problemelor din sistemul sanitar. Din păcate, rămânem în continuare la coada Europei la foarte multe criterii când vorbim de spitale, de pildă.

Carmen Orban: „Există dorință politică de a rezolva toate lucrurile care trenează din trecut”

Despre sistemul sanitar românesc, Vitalie Cojocari a discutat la Vocile care contează cu conf. univ. dr. Carmen Orban, șefa Clinicii ATI din cadrul Spitalului Universitar de Urgență București (SUUB), consilier de stat în cadrul cancelariei prim-ministrului Marcel Ciolacu.

conf. univ. dr. Carmen Orban: „Problemele sistemului sanitar sunt vechi. Ele trenează de ceva vreme. Dar este important că e un moment când există dialog cu toți factorii implicați și există bunăvoință și dorință politică de a rezolva toate lucrurile care trenează din trecut”.

„E o perioadă dificilă, dar eu sunt optimistă în ceea ce privește sistemul de sănătate. Am fost dintotdeauna. Cu bunăvoință, există și soluții”.

„O componentă importantă o reprezintă banii. Haideți să ne uităm, cinstit, la infrastructura spitalelor. Majoritatea celor din țara noastră sunt spitale vechi, cu o infrastructură învechită și cu circuite vechi. S-au mai făcut îmbunătățiri, reabilitări, dar reconstrucția, înființarea unor spitale noi, de la zero, implică foarte mulți bani. Mai mult decât atât, ce nu s-a văzut până acum este accesul la servicii medicale de top. Corpul medical românesc este performant, care se aliniază standardelor europene. Medicii români vor să trateze pacienți exact ca cei de afară, ca atare accesul la tehnologie este imperios necesar. Și aici vorbim despre foarte mulți bani (…)”.

conf. univ. dr. Carmen Orban: „În ultima perioadă, vorbim despre lipsa banilor din sistemul de sănătate, dar trebuie să ne uităm și la ce s-a făcut bun. Hai să luăm pacienții cu cancer, care sunt extrem de importanți (…)”.

În calitatea dvs de consilier al premierului Ciolacu, ați înțeles de ce Guvernul nu alocă suficienți bani pentru sistemul sanitar?

conf. univ. dr. Carmen Orban: „Eu am înțeles altceva. Eu am înțeles că Guvernul face eforturi deosebite pentru a aloca toți banii necesari sistemului de sănătate românesc. Lipsa de bani e o problemă acută, nu sunt bani la nivelul întregii țări. Se caută soluții pentru a găsi toți banii necesari sistemului de sănătate, eu asta am înțeles și asta văd”.

„E greu pentru că vorbim de un deficit foarte mare, dar speranțele sunt din ce în ce mai mari. Dacă vorbeam zilele trecute de un deficit mare la Casa Națională de Sănătate, iată că o parte s-a rezolvat. Era o cerere de suplimentare de 4,7 miliarde și s-a suplimentat cu 1,7 miliarde, probabil că săptămâna asta se rezolvă și diferența de bani”.

Nemulțumirile din sistemul sanitar românesc, în creștere: „Se caută soluții”

conf. univ. dr. Carmen Orban: „Dacă ne referim la ambulanțieri, prima solicitare pe care au spus-o a fost aceea că în ordonanța care a fost dată – la bonusul dat pentru gărzi – ei nu au fost incluși. Este vorba de un număr de 60 de medici care au fost omiși. Lucrul acesta este știut și se caută soluții pentru rezolvarea acestui aspect. Un alt aspect revendicat, legea salarizării. Aici vorbim despre lucruri similare și pentru celelalte categorii: pentru DSP-uri, ambulanțieri, toate aceste lucruri vor fi remediate în noua lege a salarizării. Toate au fost discutate și sunt negociate”.

„Noua problemă a ambulanțierilor este aceea că în legea pensiilor nu le-a fost recunoscută categoria de personal expus la... E vorba despre recunoașterea condițiilor de muncă deosebit de periculoase, ăsta e aspectul pe care îl semnalează, lucru despre care ei spun că a fost negociat și că, dintr-odată, în legea pensiilor a fost scos”.

„Astăzi, la nivelul Guvernului, a avut loc o întâlnire cu ei, se caută soluții și lucrurile vor fi rezolvate curând. Există mai multe variante, nu am căzut la pace asupra celei optime, important e că ei au renunțat la grevă și impreună încercăm să rezolvăm această situație”.

„Oferta Guvernului se pliază și pe solicitările lor, și pe realitățile de la nivelul Guvernului. Se caută soluții”.

Carmen Orban a vorbit și despre nemulțumirile farmacistilor din toată țara, care au ieșit de curând în stradă și s-au strâns în fața Guvernului. Nu a fost luată nicio măsură de sprijinire a acestui sector, spuneau ei. Cotele de adaos pentru medicamente nu au mai fost modificate din 2009, casele de asigurări de sănătate întârzie decontarea medicamentelor eliberate compensat sau gratuit, măsurile fiscale pun şi mai multă presiune economică asupra farmaciilor, iar angajații nu primesc salarii adecvate pregătirii lor, susțineau protestatarii la acel moment.

conf. univ. dr. Carmen Orban: „Problema farmaciștilor și, mai ales, a farmaciilor mici, este într-adevăr extrem de apăsătoare pentru ei. Unii pot chiar să își piardă business-urile, noi am înțeles acest lucru și, de asemenea, am agreat cu ei să căutăm soluții în cel mai scurt timp posibil”.

O situație critică este și la Spitalul Județean de Urgență Craiova, unde medicii sunt nevoiți să-i trimită pe pacienți la farmaciile din apropiere pentru că în spital nu se găsește aproape nimic din ce este necesar tratamentelor.

La secția de pediatrie, de exemplu, părinții sunt nevoiți să aducă de acasă până și banalele antitermice.

conf. univ. dr. Carmen Orban: „Problemele sunt multiple. E adevărat, lipsa unor medicamente a fost semnalată în multe spitale de ani de zile. Deci, de ani de zile se vorbește că sunt spitale care nu au medicamente și că pacientii sunt puși să își cumpere medicamente. (...) Contează foarte mult despre ce spitale vorbim și cum gestionează acele spitale activitatea. (...) Eu o spun în premieră, poate că va fi una dintre soluțiile pe care Guvernul o să le agreeze și eu sper să fie așa, să verificăm exact ce se întâmplă în spitalele care nu își realizează contractele cu Casa, pentru că sunt multe spitale care sunt în relație contractuală cu Casa, nu își realizează contractul, dar au foarte mulți angajați - vorbim de procente de peste 60-70% cheltuieli salariale din bugetul spitalului în condițiile în care ei nici măcar nu își realizează contractul cu Casa. Asta este o problemă (...)”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE