Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Studiu: Peste 70.000 de decese din cauza valurilor de căldură, în vara anului 2022, în Europa

Un nou studiu arată că temperaturile ridicate din 2022 ar putea fi responsabile pentru nu mai puțin de 70.000 de decese.

Cercetătorii de la Institutul pentru Sănătate Globală din Barcelona (ISGlobal) au revizuit estimările inițiale privind mortalitatea cauzată de căldură pentru vara anului 2022, într-o nouă analiză publicată în revista The Lancet Regional Health - Europe.

Potrivit Copernicus, programul de observare a Pământului al UE, 2022 a fost al doilea cel mai cald an înregistrat în Europa. Acesta a fost cu aproximativ 0,9 C peste medie, iar temperaturile de vară în Europa au fost cu 1,4 C peste medie, potrivit Euronews Next.

Oamenii de știință de la ISGlobal și Inserm estimaseră anterior că peste 61.000 de persoane au murit în valurile de căldură din vara anului 2022, Italia fiind țara UE cea mai afectată. Ei și-au revizuit estimarea după ce au dezvoltat un nou cadru pentru măsurarea mortalității cauzate de căldură.

Model bazat pe temperaturi zilnice și mortalitate

Noul cadru s-a bazat pe înregistrările zilnice ale temperaturilor și ale mortalității din 147 de regiuni din 16 țări europene și le-a permis acestora să își revizuiască calculele pentru 2022 pe baza datelor istorice.

Ei au spus că estimarea lor anterioară, care se baza pe date săptămânale, a subestimat numărul de decese cu 10,28%.

Oamenii de știință au descoperit că modelele cu date săptămânale, bisăptămânale și lunare au subestimat atât mortalitatea legată de temperatură, în comparație cu un model bazat pe cifre zilnice.

Pe perioade mai lungi de timp, subestimările au fost mai dramatice.

"Dacă există un val de căldură astăzi sau un episod de temperaturi foarte ridicate, observăm în mod sistematic o creștere a mortalității în aceeași zi și apoi în zilele următoare, până la 7-10 zile", a declarat pentru Euronews Next Joan Ballester Claramunt, cercetător la ISGlobal și autor al studiului, Joan Ballester Claramunt.

"Așadar, atunci când folosim aceste seturi de date săptămânale, care sunt agregate de mortalități zilnice și medii ale temperaturilor zilnice, [simplificăm] această asociere întârziată între temperatura zilnică și mortalitatea zilnică, iar atunci când facem acest lucru tindem să subestimăm efectele căldurii", a adăugat el.

Compilarea datelor zilnice privind temperaturile și mortalitatea este în prezent un "efort titanic" care poate dura ani de zile, a spus Ballester, susținând că Uniunea Europeană ar trebui să coordoneze aceste seturi de date pentru a stimula cercetarea europeană.

Previziunile arată că sunt tot mai multe decese cauzate de căldură

Organizația Meteorologică Mondială (OMM) și Copernicus au declarat într-un raport comun la începutul acestui an că Europa este continentul care se încălzește cel mai rapid din lume, încălzindu-se de două ori mai mult decât media globală începând cu anii 1980.

"Stresul de căldură record cu care s-au confruntat europenii în 2022 a fost unul dintre principalii factori care au dus la un număr excesiv de decese cauzate de condițiile meteorologice în Europa.

Înțelegerea noastră actuală a sistemului climatic și a evoluției sale ne informează că acest tip de evenimente face parte dintr-un tipar care va face ca fenomenele extreme de stres termic să fie mai frecvente și mai intense în întreaga regiune", a declarat Dr. Carlo Buontempo, directorul Serviciului Copernicus pentru Schimbări Climatice, într-o declarație din iunie, adăugând că nu este un eveniment izolat.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE