Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

"Necesitatea unei lovituri nucleare asupra Europei", menționată într-un articol al unui membru din Consiliul de Securitate rus

În contextul războiului din Ucraina și al ultimelor evenimente, în Rusia a ajuns să se discute din ce în ce mai mult despre posibilitatea utilizării armelor nucleare. Rușii au folosit această retorică încă din momentul în care au invadat Ucraina, de la începutul anului trecut, însă acum a apărut și o altă abordare.

Serghei Karaganov, membru în Consiliul Științific al Consiliului de Securitate rus, a publicat deja al doilea articol în care menționează "necesitatea unei lovituri nucleare asupra Europei". Acest ultim articol a fost publicat pe principalul site de propagandă al Kremlinului, RIA Novosti, și are un titlu extrem de direct: "Nu avem de ales. Rusia va trebui să lanseze o lovitură nucleară asupra Europei".

Meduza: "Serghei Karaganov e o persoană care poate influența opinia lui Nikolai Patrushev"

"75 de ani de descurajare reciprocă, armele nucleare au salvat lumea, iar oamenii s-au obișnuit cu ele. Acum vedem cu ochii noștri că armele nucleare nu mai salvează lumea, pentru că se întâmplă ceva de neconceput: Occidentul a început un mare război în suburbiile unei mari puteri nucleare. În ultimele decenii, ceea ce eu numesc parazitism strategic s-a răspândit în State, în Europa și chiar parțial în Rusia: credința că războiul nu poate și nu se va întâmpla niciodată. Oamenii s-au obișnuit cu acest lucru și pe această bază a crescut ideologia occidentală modernă. (...)

Ca urmare a acestor 70 de ani de pace, simțul de autoconservare al publicului a încetat să mai funcționeze, iar acest simț de autoconservare este înăbușit și mai mult de propaganda extraordinar de virulentă, precum și de afirmațiile conform cărora Rusia nu va lovi niciodată Europa. Propaganda oficială occidentală pompează ideea că Occidentul poate face orice, iar Moscova va tolera totul. Acest lucru a devenit acum foarte clar și viu. (...)

Sper să nu folosim niciodată armele nucleare, dar faptul că refuzăm să le folosim în orice situație, cu excepția cazului în care există un pericol mortal pentru statul însuși, mi se pare ceva frivol. (...) La rândul lor, elitele europene corupte își conduc țările și popoarele spre măcel. Ne-ar plăcea să credem că adversarii noștri își vor veni în fire. Pentru că, dacă nu o vor face, conducerea politico-militară a Rusiei se va confrunta cu o alegere morală teribilă și cu necesitatea de a lua o decizie dificilă.

Dar cred că președintele nostru trebuie să își proiecteze hotărârea de a folosi arme nucleare la un moment dat. Se pune însă întrebarea cine ar putea și ar trebui să fie ținta unui astfel de atac. Americanii, după cum știm cu toții, au mințit cu nerușinare când au spus că ne pregătim să atacăm Ucraina. Aceasta este o prostie monstruoasă, malițioasă, pentru că, desigur, ucrainenii sunt un popor mizerabil de iluzionați care sunt persecutați pentru a fi măcelăriți. Dar totuși ei sunt poporul nostru, nu-i vom lovi. Dacă se va ajunge la lovituri nucleare, acestea ar trebui să se îndrepte către o serie de țări din Europa care au sprijinit cel mai mult regimul mercenar de la Kiev", a scris Karaganov, în articolul său.

Karaganov a fost consilier prezidențial atât pentru Boris Elțîn, cât și pentru Vladimir Putin

Publicația independentă Meduza atrage atenția că aceste amenințări ar putea însemna mai mult de cât vorbe goale și că Serghei Karaganov este o persoană care "poate influența opinia lui Nikolai Patrushev, secretarul Consiliului de Securitate".

În plus, sursa citată menționeză că, în acest articol, Karaganov utilizează o retorică foarte apropiată lui Vladimir Putin. Politologul încearcă, în mod clar, să vorbească 'pe limba lui Putin'.

Karaganov nu a uitat să pomenească și despre "neocolonialism", despre care Putin a menționat cu fiecare ocazie, de peste un an și jumătate.

Referitor la un eventual ajutor pe care SUA l-ar oferi în cazul unui atac nuclear, Karaganov a ținut să facă precizări:

"Atunci când se discută subiectul unui ipotetic atac nuclear asupra Europei, se pune întrebarea: cum vor răspunde SUA? Practic, toți experții sunt de acord că americanii nu vor răspunde în niciun caz la un atac nuclear asupra aliaților lor cu un atac nuclear pe teritoriul nostru.

De altfel, chiar și Biden a spus acest lucru în mod deschis. Cu toate acestea, experții militari ruși consideră că ar putea urma un atac convențional masiv de represalii. S-ar putea sublinia faptul că o lovitură non-nucleară masivă ar fi urmată de lovituri nucleare și mai masive.

Iar acestea ar pune capăt Europei ca entitate geopolitică. Ceea ce, bineînțeles, nu ar fi de dorit, pentru că, la urma urmei, suntem, într-o anumită măsură, europeni și, pentru a folosi cuvintele lui Dostoievski, vechile pietre europene nu ne sunt străine", a scris Karaganov.

Serghei Karaganov este doctor în științe, cercetător pe domeniul politic și decanul Facultății de Economie Mondială și Afaceri Internaționale. El este și unul dintre fondatorii Consiliului Rus pentru Politici Externe și de Apărare (CFDP), adică un centru care cooperează cu foști militari, foști diplomați, actuali politicieni, cercetători și jurnaliști. În 2004, CFDP a devenit unul dintre fondatorii Valdai Club, un club de reflecție unde Vladimir Putin participă în mod regulat. Karaganov a fost consilier prezidențial atât pentru Boris Elțîn, cât și pentru Putin.

În urmă cu două săptămâni, Karaganov a publicat un articol similar, care are aceeași temă și în care spunea că Rusia "trebuie să lanseze un atac nuclear preventiv asupra Europei".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE