Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Sturionii din Dunăre, pe cale de dispariție

Încă o specie a fost adăugată pe lista roșie cu pești care au pierit din fluviu. Este vorba de Șip, un sturion care se remarcă prin faptul că are pe corp cinci șiruri osoase. Anunțul vine după ce, în urmă cu o săptămână, Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii a confirmat dispariția din Dunăre a Vizei, considerată cea mai fertilă specie de sturion.

Și celelalte specii de sturion sunt în pericol. Cega, spre exemplu, pescuită pentru caviar sau gelatina care poate fi obținută din icrele sale, a fost mutată într-o categorie superioară de amenințare. Sturionii sunt printre cele mai amenințate specii din lume. Două treimi din cele 26 de specii sunt în pericol critic de dispariție.

Cauzele sunt complexe

Cristina Munteanu, coordonator național pentru conservarea sturionilor la World Wildlife Found a vorbit la Euronews România despre cauzele dispariției sturionilor și despre măsurile impuse de autorități pentru a opri acest fenomen.

Cristina Munteanu: „Este și braconajul una dintre explicații, poate cea principală, dar mai sunt și alte probleme. Mai este și posibilitatea de a ajunge la habitatele de reproducere, deci conservarea acestor habitate, conservarea zonelor de migrațiune, un control mai bun al pescuitului.”

Printre măsurile impuse de autorități până acum se nunără un plan național care să preia o parte din obiectivele și din măsurile prevăzute în planul de acțiune paneuropean.

Ce alte măsuri ar trebui să ia autoritățile?

Cristina Munteanu: „Măsuri legate de o monitorizare care să fie completă și integrată și să fie în consens cu monitorizările ținute în alte țări. De asemenea, trebuie discutat și cu comunitățile de pescari și găsit soluții pentru ca aceștia să accepte aceste măsuri de conservare și să respecte legislația în vigoare, o mai bună aplicare a legii.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE