Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

NATO începe ”Air Defender 23”, cel mai mare exercițiu aerian din istoria sa. Manevrele, coordonate de Germania

NATO începe luni cel mai important exercițiu aerian, desfășurat în Germania. Prin aceste manevre militare, Alianța Nord-Atlantică vrea să demonstreze unitatea membrilor săi în fața unor potențialelor amenințări, precum cele ale Rusiei, relatează agenția AFP, citată de Agerpres.

Exerciţiul ”Air Defender 23” va reuni aproape 250 de avioane militare din 25 de state membre NATO şi partenere, inclusiv Japonia şi Suedia, ţară candidată la aderarea la Alianţă. Manevrele vor avea loc până pe 23 iunie, iar la acestea vor luat parte aproape 10.000 de persoane.

Demersul are ca scop consolidarea interoperabilității și protecției împotriva dronelor și rachetelor de croazieră în cazul unui atac asupra oraşelor, aeroporturilor sau porturilor situate pe teritoriul NATO, notează sursa citată.

Exercițiu militar, conceput ca răspuns la anexarea Peninsulei Crimeea

Aceste exerciții militare au fost concepute în 2018, parțial ca răspuns la anexarea Peninsulei Crimeea de către Rusia în anul 2014, cu toate că nu vizează în mod special pe cineva, a afirmat generalul Ingo Gerhartz, şeful Forţele Aeriene Germane, pentru sursa citată.

Alianța Nord-Atlantică este hotărâtă să apere ”fiecare centimetru” din teritoriul său. Pe durata manevrelor, nu va fi direcționat ”niciun zbor, de exemplu, către Kaliningrad", enclava rusă care se învecinează cu Polonia şi Lituania, membre NATO, a dat asigurări generalul german.

”Suntem o alianţă defensivă şi aşa este planificat acest exerciţiu”, a menționat el.

Ambasadoarea SUA în Germania, Amy Gutmann, a subliniat, însă, că aceste manevre vor avea ca scop și transmiterea unui mesaj, în special Rusiei.

”Aş fi foarte surprinsă dacă un lider mondial nu ar lua în considerare ce demonstrează acest lucru în privinţa spiritului acestei alianţe, ce înseamnă puterea acestei alianţe, şi asta îl include pe domnul Putin.

Prin sincronizare ne sporim forţa", a precizat ambasadoarea americană, conform sursei citate.

Exerciţiul ”Air Defender 23” va include pregătire operaţională şi tactică, în principal în Germania, dar şi în Cehia, Estonia şi Letonia. Cancelarul german Olaf Scholz va vizita vineri piloţii la baza de pe aerodromul Schleswig-Jagel din nordul Germaniei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE