Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Moțiunea împotriva ministrului de Interne, amânată. Lucian Bode a cerut reprogramarea

Publicat de: Răzvan Mihalașcu

Deputații aveau în plan să dezbată și să voteze marți moțiunea simplă împotriva lui Lucian Bode. Ministrul de Interne este acuzat că protejează interesele de partid, iar „cea mai mare reuşită” a mandatului său este licitaţia cu dedicaţie pentru achiziţia a 600 de BMW-uri”.

UPDATE: Dezbaterea și votarea moțiunii împotriva lui Lucian Bode a fost amânată pentru săptămâna viitoare. Ministrul de Interne a transmis Biroului permanent al Camerei Deputaţilor că nu poate veni la plen pentru dezbaterea şi votul moţiunii simple depuse de USR şi Forţa Dreptei împotriva sa şi a cerut reprogramarea acesteia.

"Vă adresez rugămintea să reprogramaţi această dezbatere pentru săptămâna 17-21 octombrie, având în vedere faptul că pe parcursul zilei de 11 octombrie sunt angrenat într-o serie de activităţi cu oficialităţi străine, iar începând cu ziua de miercuri mă voi afla în Belgia, respectiv Luxemburg, pentru activităţi în marja Consiliului Uniunii Europene în formatul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI). Menţionez faptul că unul dintre evenimentele programate pentru data de 11 octombrie vizează semnarea contractului pentru achiziţia de nave multirol de către IGSU", a scris Bode în solicitarea sa adresată Biroului permanent al Camerei Deputaţilor, potrivit Agerpres.

Moțiunea intitulată "Siguranţă şi încredere sau debandadă şi furt? Ministrul Bode trebuie să răspundă pentru dezastrul creat" a fost depusă săptămâna trecută de 55 de parlamentari USR şi neafiliaţi aparţinând Partidului Forţa Dreptei.

Semnatarii moțiunii cer ca Lucian Bode să plece de la conducerea Ministerului de Interne pe motiv că nu a reușit să reformeze instituția. Din punctul lor de vedere, "cea mai mare reuşită" a mandatului lui Bode este "licitaţia cu dedicaţie pentru achiziţia a 600 de BMW-uri", notează Agerpres.

„După aproape doi ani de mandat la Ministerul Afacerilor Interne, nu se mai îndoieşte nimeni că prioritatea ministrului Lucian Bode este să protejeze interesele de partid, nu pe cele ale oamenilor. Iar când nu se preocupă de interesele de partid, domnul Bode se îngrijeşte de interesele infractorilor, ale clienţilor politici şi ale prietenilor şefului său direct, Klaus Iohannis.

La urma urmei, ar fi putut fi altfel când ai pus în fruntea MAI un om care, pe când era ministru al Transporturilor, a dovedit că nu dă doi bani pe lege? Sau aţi uitat episodul maşinii ministrului care, depăşind pe linie continuă, pe un pod, a provocat un accident în urma căruia au fost rănite două persoane?", se arată în moţiune.

USR și Forța Dreptei vor schimbarea lui Lucian Bode la MAI. „A avut mai multe ocazii să-şi prezinte demisia de onoare pentru toate eşecurile”

Semnatarii moțiunii simple susțin că „cea mai mare reuşită” a ministrului Bode este „licitaţia cu dedicaţie pentru achiziţia a 600 de BMW-uri de la prietenul preşedintelui Klaus Iohannis”.

„Eficienţa ministrului Bode s-a văzut când l-a ajutat pe prietenul preşedintelui Iohannis să vândă Poliţiei Române 600 de BMW-uri 'de numai 32.000 de euro, fără TVA'. Evident, printr-o licitaţie aranjată, cu un caiet de sarcini bine ajustat încât să câştige cine trebuie", au precizat deputații USR și cei neafiliaţi aparţinând Partidului Forţa Dreptei.

Parlamentarii care au inițiat moțiunea sunt de părere că Lucian Bode a înregistrat un eşec şi în ceea ce priveşte implementarea programului de protejare a victimelor violenţei domestice.

„Bineînţeles că nu s-a întâmplat nicio reformă a MAI. Ce s-a întâmplat, însă, am văzut cu toţii la ştiri: poliţişti prinşi la furat în magazine, copile accidentate mortal pe trecerea de pietoni de poliţişti, poliţişti prinşi luând mită de la şoferi, şefi de poliţie care îşi ameninţă subordonaţii pentru a-i convinge să nu mai amendeze anumite firme şi aşa mai departe", se mai menţionează în textul moțiunii simple.

De asemenea, Lucian Bode este acuzat că şi-a secretizat lucrarea de doctorat „cu o zi înainte de termenul anunţat pentru publicarea integrală” şi că ar fi „tatăl corupţilor din minister”.

"Domnul ministru Bode a avut mai multe ocazii să-şi prezinte demisia de onoare pentru toate eşecurile şi toate scandalurile în care MAI a fost implicat în ultimii aproape doi ani. Nu a făcut-o. Nu îţi poţi da demisia de onoare dacă nu ai onoare. Poziţia de ministru de Interne este mult prea importantă pentru a fi lăsată pe mâna unui nepriceput a cărui singură calitate este că ştie să răspundă repede ordinelor de la Cotroceni. Un leadership aşa de slab şi păgubos cum e al domnului Bode se transmite structurilor pe care le are în subordine şi rezultatul e corupţie, delăsare şi haos", mai transmit deputaţii USR şi de la Forţa Dreptei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE