Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Moș Nicolae în Olanda – o tradiție care încurajează discriminarea

În Olanda, tradiția Sinterklaas aduce o atmosferă festivă, dar și un val de proteste împotriva controversatului personaj Zwarte Piet (Black Pete/ Pete cel Negru), considerat de mulți drept un stereotip rasist.

În timp ce Sinterklaas, înfățișat ca un bătrân alb, sosește pe un vas și defilează călare pe un cal alb în paradele din întreaga țară, sute de adulți și copii se costumează în ajutorul său, Zwarte Piet, pictându-și fața în negru, purtând buze mari roșii și peruci buclate negre, iar unii chiar au cercei mari aurii.

Anul acesta, sosirea lui Sinterklaas pe 17 noiembrie a fost întâmpinată cu proteste împotriva lui Zwarte Piet în mai multe orașe din Olanda. Iar pe 6 decembrie se continuă tradiția cadourilor aduse de ajutorul lui Sinterklaas. Aproximativ 400 de persoane au participat la protest în Amsterdam săptămâna trecută.

Moș Nicolae, ziua care dă startul sărbătorilor de iarnă. Tradiții de Sfântul Nicolae în România și Europa

Mulți oameni din Țările de Jos îl susțin pe Black Pete, iar majoritatea țării pare rezistentă la schimbarea tradiției.

Într-o declarație controversată din 2014, care a devenit virală, prim-ministrul din acea vreme Mark Rutte a declarat: „Black Pete este negru și nu pot schimba asta, deoarece numele lui este Black Pete”.

„Nu este Pete verde, sau Pete maro, este Pete negru... Pot spune doar că prietenii mei din Antilele Olandeze sunt foarte fericiți când au Sinterklaas pentru că nu trebuie să-și picteze fețele, iar când eu sărbătoresc Black Pete stau zile întregi să-mi scot vopseaua de pe față”.

De unde vine Black Pete

Originile exacte ale lui Black Pete sunt adâncite în mituri și controverse. Olandezii din vestul țării, din marile orașe au perspective diferite asupra punctului de origine ale lui Black Pete, față de cei din zonele rurale din restul țării.

Povestea de bază a lui Sint-Nikolaas similar cu Moș Nicolae, în Țările de Jos este că el vine din Spania. Acesta sosește pe un vapor cu aburi însoțit de ajutorul său, Black Pete. Mâna dreaptă a lui Sint-Nikolaas se caracterizează prin culoarea sa neagră și prin faptul că atunci când își golește sacul lui cu jucării îl umplea cu toți copiii care fuseseră răi.

Mulți olandezi sunt de acord că prima consemnare a lui Black Pete a fost în anul 1850. Un profesor din Amsterdam, Jan Schenkman, a scris o carte ilustrată care l-a introdus pentru prima dată pe Black Pete, intitulată ”Sint Nikolaas en zijn Knecht” (Sfântul Nicolae și slujitorul său).

În această perioadă, Olanda era încă profund implicată în comerțul cu sclavi. Țările de Jos nu au abolit sclavia pe teritoriile sale până în 1863.

Istoricul Lise Koning a scris despre legătura dintre Black Pete și spectacolele de menestrel cu fața neagră create în America în anii 1800, cunoscute în toată Europa.

Alții îl leagă pe Black Pete de narațiuni tradiționale din Evul Mediu în care Sfântul Nicolae era asociat cu un ajutor întunecat care reprezenta un diavol îmblânzit sau un personaj rău.

Oricare ar fi originile exacte, este clar că personajul lui Black Pete este o tradiție și o istorie cu care mulți olandezi încă nu s-au împăcat.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE