Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Publicat de: Antonia Ene

NASA a anunţat miercuri o nouă dată, 14 noiembrie, la care va încerca să lanseze spre Lună mega-racheta sa SLS, în cadrul misiunii Artemis 1, informează AFP, preluată de Agerpres.

Precedentele date de lansare, programate la sfârşitul lunii august şi începutul lunii septembrie, au fost anulate în ultimul moment, din cauza unor probleme tehnice.

Apoi, la sfârşitul lunii septembrie, racheta SLS, cea mai puternică rachetă construită vreodată de agenţia spaţială americană, a fost trimisă în hangarul ei de la Centrul Spaţial Kennedy, pentru a o proteja de uraganul Ian, care a devastat mai multe regiuni din statul Florida.

Noua fereastră de lansare, cu o durată de 69 de minute, se va deschide în noaptea de 13 spre 14 noiembrie la ora 04:07 GMT, a precizat NASA.

Două date de rezervă, 16 şi 19 noiembrie, au fost de asemenea stabilite.

În dezvoltare de peste un deceniu, racheta SLS nu a zburat niciodată în spaţiu.

Artemis este noul program-far al NASA, care va permite oamenilor să revină pe Lună şi care vizează, totodată, trimiterea primei femei şi a primei persoane de culoare pe satelitul natural al Pământului.

Care sunt obiectivele misiunii Artemis I

Misiunea Artemis I va fi primul test integrat al sistemelor de explorare a spațiului cosmic al NASA: racheta Space Launch System, capsula Orion și sistemele de la sol de la Centrul Spațial Kennedy din Cape Canaveral, Florida.

În timpul acestei misiuni, nava spațială va fi lansată cu cea mai puternică rachetă din lume și va zbura mai departe decât a zburat vreodată orice navă spațială construită pentru oameni. Aceasta va călători la 280.000 de mile de Pământ, la mii de mile dincolo de Lună, pe parcursul unei misiuni de aproximativ patru până la șase săptămâni. Orion va rămâne în spațiu mai mult timp decât a făcut-o orice navă pentru astronauți fără să se andocheze la o stație spațială și se va întoarce acasă mai repede ca niciodată.

Obiectivele principale pentru Artemis 1 sunt de a testa sistemele capsulei Orion în spațiu și de a asigura o reintrare, o coborâre, o amerizare și o recuperare sigure înainte de primul zbor cu echipaj pe Artemis 2. În timpul misiunii, vor fi lansați pe orbită zece sateliți, dintre care doi vor cartografia gheața de pe suprafața lunară, în moduri diferite.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE