Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ministrul Sănătății, despre cazul femeii care a murit după ce a născut acasă: ”O situație nefericită. O să vedem dacă putem adapta legislaţia”

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a spus, despre cazul femeii care a murit după ce a născut acasă, că sunt situații în care medicina de urgență se poate face la domiciliu, însă nu se poate aplica acest lucru și în cazul nașterilor.

El a fost întrebat dacă ar trebui ca în ţara noastră să existe legislaţie privind naşterea acasă, după mai multe cazuri de acest gen care au avut loc în judeţul Neamţ.

"Sigur că discutăm de o problemă destul de complexă, aici discutăm de o opţiune a unei persoane care, în loc să se adreseze sistemului public de sănătate, a decis să nască acasă. Exercitarea dreptului de liberă practică de către asistenţi medicali, de către moaşe, de către medici se face în unităţile sanitare sau, după caz, acolo unde există situaţii de activitate de medicină de urgenţă se poate face, sigur, la domiciliu, dar nu ne referim la naşteri. Cred că lucrul acesta este foarte clar. Deci, o situaţie nefericită. O să vedem dacă putem adapta legislaţia încât să fie mai clare prevederile, dar, în mod evident, ce s-a întâmplat acolo nu este în regulă din punct de vedere legal şi nu există niciun fel de act normativ care să precizeze o astfel de posibilitate", a explicat Rafila, la Palatul Parlamentului.

Medic: Avea o problemă de sănătate pe care o ascundea

Femeia în vârstă de 42 de ani a murit după ce a încercat să nască acasă, asistată de o moașă pe care o găsise pe Facebook. Pe timpul sarcinii aceasta a fost monitorizată de mai mulți medici, care i-au recomandat naștere prin cezariană într-o unitate spitalicească, având în vedere și afecțiunile pe care aceasta le avea.

Femeia și-a dorit să nască la domiciliu, iar la scurt timp, a început să sângereze abundent. Potrivit medicilor de la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, persoana care a asistat-o nu a știut consecințele și pericolele care pot apărea după o astfel de sângerare abundentă și a întârziat ”nepermis de mult” anunțarea ambulanței, iar femeia a intrat în stop cardio-respirator. A ajuns la spital în comă, intubată, iar în ciuda eforturilor pe care medicii le-au făcut, nu a putu fi salvată.

Medicul Mircea Onofriescu de la Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie "Cuza Vodă" din Iaşi a vorbit la Euronews România și a spus că femeia era la prima sarcină și că avea o afecțiune de sănătate pe care o ascundea.

Moașa Vania Limban a spus că femeile preferă să nască în confortul propriei case deoarece se tem de nașterile în maternitățile din România. De asemenea, nașterea la domiciliu le ajută pe gravide să se relaxeze, iar procesul este mai plăcut pentru acestea.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE