Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ministrul Mediului, avertisment despre creșterea prețului gazelor: ”Ne așteaptă o perioadă foarte complicată”

Ministrul Mediului a declarat că energia electrică și cea termică „sunt resurse care vor fi la mare preț lunile următoare”, deoarece „ne așteaptă o perioadă foarte complicată” pe fondul războiului din Ucraina.

Tanczos Barna a subliniat că actuala criză energetică afectează politicile publice și a îndemnat ca fiecare oraș să reducă ”la minimum risipa de energie”.

„Acest eveniment (Forumul Oraşelor Verzi de la Brașov) se desfășoară într-un context foarte complicat. Orașul verde înseamnă astăzi, în primul rând, un oraș care nu este risipitor, un oraș care grijă maximă de resursele pe care le are la dispoziție, un oraș care reduce la minimum risipa de energie.

Energia termică, energia electrică sunt resurse care vor fi la mare preț lunile următoare. Vedem ce se întâmplă la granița României, vedem ce se întâmplă cu livrările de gaze către Europa.

Ne așteaptă o perioadă foarte complicată și din acest punct de vedere, primul lucru pe care putem să-l facem este să reducem risipa de energie, indiferent că este energia electrică, termică sau orice altă sursă”, a declarat ministrul Mediului, la Brașov.

Constantin Toma – Președinte Asociația Municipiilor din România: După părerea mea, dacă ne ocupăm foarte serios și la Buzău se întâmplă treaba asta, începând cu 1 octombrie, toate instituțiile cu clădiri publice, pentru că aici sunt cele mai mari consumuri, risipa este imensă, să reducem cu 15%, să facem economie de energie electrică și de gaz.

La Brașov, transportul public este gratuit până pe 11 septembrie. Primăria vrea să convingă brașovenii că pot renunța la deplasările cu mașinile personale și caută soluții pentru a folosi mai mult energia din surse regenerabile.

Allen Coliban – primarul Brașovului: Pentru combaterea crizei energetice, în discuțiile pe care le-am avut și cu domnul ministru vineri, în cadrul consiliului Director al Asociației Municipiilor, vor fi fonduri disponibile pentru autorități locale, pentru surse de energie regenerabilă.

Marjut Akola - Ambasadorul Finlandei în Romania: Orașe verzi înseamnă desigur spații verzi pentru oameni, parcuri, copaci, dar, de asemenea, înseamnă și eficiență energetică, clădiri eficiente și înseamnă diferite tipuri de mobilitate, autobuze electrice.

Tanczos Barna a catalogat drept ”lăudabile” eforturile făcute de unele administrații locale pentru a colecta selectiv și pentru a recicla, însă este nevoie ca acestea să fie ”mult mai ferme” și să asigure mai multe program de conștientizare a importanței acestor acțiuni în rândul populației.

Forumul Orașelor Verzi se va încheia la sfârșitul săptămânii cu parada bicicliștilor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE