Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ministrul Finanțelor, avertisment despre pensiile speciale: ”PNRR ne spune că trebuie să reducem ponderea cheltuielilor în PIB cu aceste pensii”

Publicat de: Răzvan Mihalașcu

Ministrul Finanțelor a explicat că reforma din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) va fi făcută ”așa cum este prevăzută”, iar cheltuielile din PIB cu pensiile de serviciu vor fi diminuate.

Adrian Câciu a fost invitat, miercuri, la dezbaterea ”Ora GuvernuluI” pentru a răspunde întrebărilor senatorilor, la propunerea grupului parlamentar al PSD. Ministrul Finanțelor a vorbit despre modul în care va fi realizată reforma pensiilor pentru a corespunde prevederilor din PNRR:

"Reforma va fi făcută aşa cum este prevăzută în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Bani România are, problema este dacă este oportun să ducă mai mulţi bani sau mai puţini bani. PNRR-ul ne spune că trebuie să reducem ponderea cheltuielilor în PIB cu aceste pensii de serviciu. Asta vom face", a precizat Câciu, potrivit Agerpres.

Motivul pentru care nu a fost închis jalonul din PNRR privind pensiile speciale. Câciu: ”A apărut acest raport al Băncii Mondiale”

Întrebat care este motivul pentru care nu a fost închis acest jalon din PNRR, ministrul Finanțelor a dat vina pe raportul Băncii Mondiale care conține o serie de diferențe față de cel inițial, document pe baza căruia a fost scris proiectul. Câciu a afirmat că în perioada următoare vor fi prezentate soluţii pentru atingerea jalonului privind pensiile speciale.

"Eu am toată deschiderea să particip cu toţi colegii mei, în grupuri de lucru sau oricând sunt chemat, să vin cu soluţii şi să vin cu ceea ce înseamnă sustenabilitatea fiscal-bugetară a acestei ţări. Între timp, a apărut acest raport final, care raport final al Băncii Mondiale are o serie de diferenţe faţă de raportul iniţial, pe baza căruia a fost scris proiectul de lege. Evident, ne vom uita pe el, sunt toate ministerele de resort acolo implicate să vină cu soluţii şi să ne atingem jalonul din PNRR", a menționat ministrul Finanţelor.

Cât despre orizontul de așteptare pentru închiderea acestui jalon, Adrian Câciu a precizat că acest lucru trebuie să-l știe ministrul Muncii şi cei de resort, deoarece Ministerul Finanţelor vine doar cu suportul.

"Să-i întrebaţi pe domnul ministru al Muncii şi miniştrii de resort, eu vin ca suport. Până la urmă, nu am nicio pensie de serviciu la mine în sector, la Ministerul de Finanţe nu avem pensii de serviciu", a concluzionat el.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE