Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România, în topul țărilor europene cu creștere economică în ultimul trimestru din 2022

România se numără printre cele patru state europene care au înregistrat un avans al economiei în ultimele trei luni ale anului 2022, în contextul în care economia zonei euro a stagnat, iar PIB-ul Uniunii Europene s-a contractat.

Cea mai semnificativă creștere economică în trimestrul IV din 2022, comparativ cu precedentele trei luni, a fost înregistrată în Grecia (1,4%), Malta (1,2%), Cipru (1,1%) şi România (1%), potrivit Agerpres.

Datele Eurostat făcute publice miercuri arată că produsul intern brut al celor 19 state care au adoptat moneda euro a fost nemodificat în trimestrul IV, prin comparație cu precedent. În schimb, a înregistrat un avans de 1,8% în ritm anual. Din estimările Eurostat din luna februarie, economia zonei euro a înregistrat o creștere de 0,1% de la un trimestru la altul şi un avans de 1,9% în ritm anual.

UE ar putea evita intrarea în recesiune

Chiar dacă datele revizuite sunt mai sumbre decât estimările inițiale, o stagnare înseamnă că economia Uniunii Europene ar putea evita în continuare intrarea în recesiune, adică două trimestre consecutive de scădere a PIB, un scenariu ce părea inevitabil după ce Rusia a invadat Ucraina.

În prezent, analiştii anticipează o contracţie a PIB-ului zonei euro în primul trimestru pe măsură ce creşterea costului vieţii continuă să îi afecteze pe cetățeni.

Datele revizuite ale Eurostat arată că produsul intern brut în Uniunea Europeană per ansamblu a căzut cu cu 0,1% de la un trimestru la altul, însă a crescut cu 1,7% în ritm anual. Prin comparație, la jumătatea lunii februarie, datele Eurostat arătau că PIB-ul UE a înregistrat un avans de 0,1% de la un trimestru la altul şi unul de 1,8% în ritm anual.

Încetinirea economiei ar putea duce la creșterea ratei șomajului

Tot miercuri, Eurostat a revizuit în jos şi estimările iniţiale privind creşterea gradului de ocupare. Noile date arată că numărul persoanelor ocupate a crescut cu 0,3% atât în zona euro, cât şi în Uniunea Europeană în trimestrul patru, comparativ cu trimestrul al treilea, faţă de estimarea iniţială care vorbea de un avans de 0,4%.

În rândul statelor UE, Malta (1,6%), Polonia (0,9%), Estonia, Cipru şi Ţările de Jos (toate cu un avans de 0,7%) au avut cele mai mari creşteri ale numărului persoanelor ocupate în trimestrul patru comparativ cu trimestrul al treilea. România se numără printre ţările unde numărul persoanelor ocupate a avut o creştere similară cu media din UE, 0,3%, arată sursa citată.

Analiştii se aşteptau ca încetinirea economiei să ducă la creşterea ratei şomajului, ceea ce ar fi calmat piaţa muncii şi ar fi ţinut sub control salariile. În schimb, datele Eurostat arată că firmele, care au avut dificultăţi în a reangaja personal după pandemie, par să îşi fi păstrat salariaţii în pofida încetinirii economiei. Aceasta semnalează o problemă pentru Banca Centrală Europeană în lupta sa pentru a readuce inflaţia la 2% din zona de două cifre unde se află în prezent.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE