Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Ministrul Energiei: România, un nod important în ceea ce privește energia electrică și gazele naturale

De Mirabela Vasile  •  

Distribuie

DIMENSIUNE TEXT

Virgil Popescu a declarat că prin proiectul unei facilităţi de gaz natural lichefiat la Marea Neagră, realizat în comun cu Azerbaidjan, România devine "un nod important" în ce priveşte energia electrică şi gazele naturale.

Precizările au fost făcute miercuri, la Palatul Victoria, în contextul semnării unui memorandum cu reprezentanţii companiei azere SOCAR pentru o investiţie comună într-o facilitate de gaz natural lichefiat la Marea Neagră.

"Astăzi punem bazele unui nou coridor de transport energie între Marea Caspică şi Marea Neagră. Vă mai aduc aminte că în marja conferinţei din septembrie de la Bucureşti, unde colegul nostru, domnul ministru al Energiei din Azerbaidjan, a fost prezent, am pus bazele coridorului de transport energie verde, legând Marea Neagră de Marea Caspică. Practic, punem bazele celui de-al doilea coridor de transport de energie şi din România către restul Europei. România devine un punct important, un nod important, un hub energetic atât de energie electrică, cât şi de gaze naturale şi, împreună cu colegii din Azerbaidjan, (...) vrem să dezvoltăm investiţiile în România şi să contribuim la securitatea energetică a acestei regiuni şi a Europei", a spus Popescu.

Acesta şi-a exprimat încrederea că "în foarte scurt timp" vor putea fi prezentate următoarele faze ale proiectului.

Ministrul azer al Economiei, Mikayil Jabbarov, a declarat că Azerbaidjan şi România au relaţii "foarte strănse", la nivel de parteneriat strategic. El a menţionat că discuţiile au vizat extinderea cooperării bilaterale, inclusiv în domeniul energiilor din surse regenerabile.

"SOCAR, cea mai mare companie de stat din Azerbaidjan, este prezentă pe piaţa românească de peste un deceniu şi acum, cu privire la crearea studiului de fezabilitate comun, va contribui la derularea proiectului. Ambele ţări îşi vor dezvolta cooperarea în domeniul energetic. Este o iniţiativă semnificativă, importantă, sprijinită de cele două ţări.

Azerbaidjan contribuie deja la securitatea energetică a ţărilor vecine, a unor ţări europene. De asemenea, potrivit memorandumurilor deja semnate între preşedintele Azerbaidjanului şi preşedintele Comisiei Europene, intenţionăm să dublăm furnizarea noastră către Europa până în 2027 şi în acest cadru există o serie de activităţi pe care le analizăm. În acest sens, lucrăm împreună cu parteneri internaţionali pentru a ne asigura că aceste iniţiative se vor implementa la timp şi pe deplin", a spus oficialul azer.

Distribuie

Taguri