Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Românii nu știu la ce preț vor plăti gazele în această iarnă

În prag de iarnă, românii nu știu la ce preț vor plăti gazele. Ordonanța privind plafonarea și compensarea costurilor pe piața energiei stă blocată în Parlament. Iar faptul că PSD insistă pentru reglementarea pieței în domeniu a stârnit controverse în Coaliția de guvernare. În căutare de alternative la gazul din Rusia, statul român a parafat astăzi o înțelegere cu Azerbaidjan pentru a aduce gaz natural lichefiat. 

Autoritățile se bazează pe stocuri

Gazele azere i-ar permite României să acopere necesarul de consum după sistarea importurilor din Rusia. România și Azerbaidjan vor demara un proiect comun pentru transportul acestor gaze. Prim-ministrul Ciucă a făcut anunțul, fără să precizeze când va demara proiectul.

„La final că vom avea doua terminale în ambele capete ale Mării Negre și să putem diversifica coridoarele de aducere de gaz din Marea Caspică în Europa. Căutăm împreună soluții pentru materializarea aducerii gazului prin conducta Trans-Anatoliană Turcia, Bulgaria, România, pentru a le aduce în România și în Moldova. Este o parte a acordului,” a declarat Nicolae Ciucă – premierul României.

Pentru această iarnă, autoritățile se bazează în primul rând pe stocuri. Depozitele de gaz din țara noastră au depășit cota de umplere obligatorie de 80% impusă de Uniunea Europeană, dar acestea nu sunt suficiente. Pentru a acoperi consumul din lunile reci va fi nevoie și de importuri.

Ordonanța, blocată în Camera Deputaților

Pe de altă parte, prețul final din facturile pentru energie rămâne o enigmă în următoarea perioadă. Parlamentarii nu s-au decis încă asupra formei finale a ordonanței care va compensarea costurile pentru energie. Aceasta este blocată acum în Camera Deputaților, după ce senatorii au decis să adauge  printre beneficiarii prețurilor compensate și familiile cu cel puțin trei copii școlari, dar și bolnavii care au acasă dispozitive medicale electrice, companiile de utilități și bisericile. Între timp, PSD vrea noi reglementări.

„Eu îmi doresc ca această ordonanță să o prelungim pe doi ani de zile, până în anul 2025 și îmi mențin părerea că trebuie căutată o soluție de reglementare,” a spus Marcel Ciolacu – președintele PSD .

Argumentul pe care îl aduc social democrații este acela că piața plafonată nu face altceva decât să aducă profituri uriașe companiilor din domeniu și asta pe banii statului.

O altă idee pe care o propun social democrații este aceea de acordare a unor vouchere de energie pentru consumatorii vulnerabili și care să fie finanțate din bani europeni.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE