Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ursula von der Leyen anunță achiziții comune de energie în UE. „Suntem puternici atunci când acționăm împreună”

Președintele Comisiei Europene a declarat, marți, că războiul declanșat de Rusia în Ucraina a generat o criză energetică fără precedent, motiv pentru care autoritățile europene au decis să recurgă la achiziții comune de energie.

Ursula von der Leyen a susținut că Uniunea Europeană este acum ”pregătită mai bine de iarnă”.

„Unul dintre efectele este o criză energetică fără precedent. După cum știți, am lucrat foarte mult în ultimele luni din cauza efectelor negative de pe piața energiei. Am făcut progrese.

Am diminuat cererea. Am observat că am economisit gaz - 15% din cererea totală. Ne-am umplut stocurile din rezervele de gaze - acum la 92%.

Ne-am diversificat intensiv sursele de alimentare pentru a ne distanța de Rusia și am apelat la furnizori de încredere.

Proporția de gaze importate din Rusia a scăzut la 9%. Peste două treimi din cantitatea de gaze rusești a fost tăiată. Am făcut posibil ca statele membre să canalizeze profiturile companiilor către gospodăriile vulnerabile și către companii.

Am îndeplinit primul nostru obiectiv principal, acela de a fi mai bine pregătiți pentru această iarnă”, a afirmat șefa Comisiei Europene.

Ursula von der Leyen: „Le permitem companiilor din domeniul energiei să înființeze un consorțiu pentru achiziția de gaze”

„În urmă cu două săptămâni, înaintea summitului informal, le-am adresat o scrisoare liderilor pentru a evidenția foaia de parcurs în domeniul energiei. Această foaie de parcurs conține elemente pe care le-am implementat. Am precizat că vom negocia cu furnizorii noștri de încredere, de exemplu, cu Norvegia.

Știm că suntem puternici atunci când acționăm împreună. Prin urmare, vom face achiziții comune, după ce vom pune în aplicare această propunere.

Știm că cererea de energie în Europa este foarte mare, așa că e logic, în loc să supralicizeze unele împotriva altora, statele membre și companiile energetice ar trebui să profite de pe urma puterii de achiziții comune și pentru acest lucru, am propus astăzi, instrumente legale pentru a unifica la nivel european cererea de energie.

Totodată, le permitem companiilor din domeniul energiei să înființeze un consorțiu pentru achiziția de gaze, în așa fel încât să poată cumpăra împreună gaze”, a mai precizat președintele Comisiei Europene în cadrul unei conferințe de presă.

„Includem un element obligatoriu: cererea cumulată va fi obligatorie în proporție de 15% din cantitățile maxime necesare pentru a alimenta depozitele. Am constatat din experiență că ultimele 15-20% din volume sunt cele mai scumpe. În mod normal, aceste volume nu sunt securizate prin contracte pe termen lung, iar anul acesta am văzut cum companiile noastre au supralicitat una împotriva alteia pe piața Spot, ceea ce a făcut ca acestea să ducă la creșterea prețurilor. Prin urmare, vrem să fim mai bine pregătiți pentru următoarea etapă de umplere și vrem să colaborăm pentru a unifica această putere de cumpărare.

Ne vom implica vecinii din Balcanii de Vest și țările din Parteneriatul Estic”, a adăugat ea.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE