Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mii de credincioși străbat întreaga țară pentru pelerinajul de Sfânta Parascheva

Prima parte a lunii octombrie este una specială în capitala Moldovei. E perioada în care, spun oamenii, se simt emoții aparte, e liniște și rugăciune. Pelerinajul la Sfânta Parascheva din Iași adună în această perioadă sute de mii de oameni din țară și din străinătate. Se spune că nu doar destinația este importantă, ci și călătoria în sine.

Încă se mai zărea luna când în curtea Bisericii Sfântul Ilie Grant din București a început forfota. Îmbrăcați ca de toamnă rece, cu genți și sacoșe burdușite cu haine și de-ale gurii pentru drum, zeci de oameni s-au adunat pentru a pleca în pelerinaj la Iași.

După ce au participat la Sfânta Liturghie, fiecare și-a luat bagajul și s-a îndreptat spre autocar.

57 de persoane, cu tot cu șoferul autocarului, au pornit la drum. În față aveau aproape 400 de kilometri de parcurs cu două opriri importante: Mănăstirea Brazi și Mănăstirea Bujoreni.

"Doamne ajută! Ne apropiem de Mănăstirea Brazi, prima noastră oprire de astăzi. Astfel că vom parcurge acum câteva date despre istoricul mănăstirii", le spune părintele credincioșilor din autocar.

Pelerinii au profitat de fiecare moment al călătoriei. Unii și-au făcut o rugăciune rapidă la mănăstiri, în timp ce alții au dorit să imortalizeze momentul.

"Chiar nu am fost niciodată și mi-a plăcut foarte mult. Pentru mine (n. r. pelerinajul) înseamnă mult. Îmi dăruiește multă sănătate, îmi aduce, așa, un har, putere, multă liniște în suflet. Mă rog pentru toată familia."

"Am mai mers de câteva ori și simt un har, o ușurare sufletească, așa și, cum să zic, simt că multe probleme par că s-au rezolvat așa cu harul Cuvioasei Parascheva."

Pelerinii nu au fost deranjați de drumul lung

Drumul lung i-a dat fiecăruia ocazia să-și pregătească sufletul cu rugăciune, fie că a spus-o în gând, fie că a întors fila unei cărți, sau pagina pe telefon.

"Acest drum a fost foarte frumos și foarte liniștitor pentru noi. Pentru mine, în special, mergând la Dumnezeu știu că e foarte bine. Am fost de vreo zece ori.

Ne încărcăm bateriile și ne încărcăm pozitiv și simțim o liniște sufletească. Și asta ne face să venin din nou si din nou și din nou.

Descriu un drum al sufletului, un drum pentru credință și pentru liniștea sufletească."

"Aștept cu emoție să mă așez iar la coadă la Cuvioasa. Întotdeauna am simțit, cum să spun, acel fior de apropiere între om și Sfânt."

Pentru Florentin pelerinajul din acest an e alinare, rugăciune pentru el, pentru familie și pentru soția pe care, de curând, a pierdut-o și care purta tocmai numele Sfintei Parascheva:

"E prima dată când o fac de hram. Am fost de foarte multe ori, dar nu la hram, în cursul anului. Acum este prima dată și e ceva care simt că e altfel. Se simte că este altfel."

Constanța trebuia să ajungă și-n Israel luna asta, însă războiul i-a amânat planurile:

"De abia aștept să ajung la Sfânta Cuvioasă Parascheva pentru că am o evlavie față de dânsa care m-a ajutat foarte mult. Și o iubesc."

După 11 ore pe drum, autocarul a ajuns aproape de catedrala Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

"Acum patru ani, când eu am venit, am stat de la 21:30 până la 5:30. Cum am trecut... cu cântece bisericești, cu mulți colegi de la serviciu.

E o binecuvântare. Din zi în zi simt că Dumnezeu mă iubește și pe mine, așa cum sunt eu de păcătoasă."

De data aceasta, așteptarea nu a fost nici grea, nici lungă. La 18:30 s-au așezat la rând, iar 40 de minute mai târziu au atins moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva.

Pelerinii spun că nici n-au simțit oboseala de la emoții:

"Am avut emoții, dar am fost foarte fericită că am trecut repede și am simțit așa un fior prin inimă că am ajuns. Am ajuns că eram foarte emotionată că stăm multe ore. Zic că am scăpat repede. Și aș mai vrea să mai stau."

"Pentru mine parcă nu e ceva împlinit întrucât sunt învățată sa stau mult în picioare, să fac anevoință. Am prins ani cu ploaie, am prins ani în care am stat mai mult de 20 de ore. Nu am simțit oboseală, nu mi-a fost rău și acum parcă nu sunt împlinită. Cred că o să mai vin o dată."

Lucia are cinci fete și în urmă cu 23 de ani, când una dintre ele avea probleme, a căutat ajutor în credința în Sfânta Parascheva:

"Pentru că am simțit ajutorul Sfintei atât de mult, i-am promis în primul an când am venit la Sfintele Moaște: Sfântă îți mulțumesc din suflet pentru tot ajutorul dat și îți promit că nu o să lipsesc niciodată de la ziua ta."

Deși grea, călătoria are rolul ei într-un pelerinaj, spune unul dintre preoții care au însoțit grupul de la București.

Gheorghe Costea, preot: "Ne doream de mult acest pelerinaj, în primul rând, fiindcă am încercat să ajungem și anul trecut, dar se pare că nu ajungi când îți dorești, ci când este orânduit.

Sfânta Cuvioasă tot timpul a atras nenumărați pelerini. Este un duh aparte. Un duh aparte al Iașiului și un duh aparte al acestei zone a țării. Fiindcă, într-adevăr, încă din vechime, se pare că oamenii de aici au avut o evlavie sporită spre Sfinți, o evlavie sporită spre Dumnezeu."

Pelerinajul de la Iași este cel mai mare din România și unul dintre cele cinci cele mai importante din Europa. Zeci de mii de credincioși s-au rugat la racla cu moaștele Sfintei Parascheva în ultimele zile.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE