Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE Pelerinajul Sfintei Parascheva din Iași. Peste 44.500 de persoane s-au închinat până acum la racla cu moaște

De la începutul pelerinajului, peste 44.500 de persoane s-au închinat deja la racla cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, care se află la Catedrala Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei din Iaşi.

Știrea inițială:

Un sobor de 32 preoţi, conduşi de PS Nichifor Botoşăneanu, a purtat racla cu moaştele Sfintei Parascheva în procesiune. Au fost patru opriri, câte una în dreptul fiecărui colţ al catedralei.

De asemenea, procesiunea a ieşit pe pietonalul Ştefan cel Mare şi Sfânt, pe poarta Sfânta Parascheva şi s-a intrat pe poarta Sf. Andrei.

08/10/2023 , 10:11

Peste 30.000 de persoane au trecut, în 24 de ore, pe la baldachinul din curtea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei

Peste 30.000 de persoane au trecut, în 24 de ore, pe la baldachinul din curtea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei pentru a se închina şi ruga la racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, ocrotitoarea Moldovei şi a celor nevoiaşi.

Potrivit reprezentanţilor Grupării Mobile Jandarmi Bacău, în culoarul special amenajat pentru credincioşi se aflau, duminică dimineaţă, aproximativ 1.200 de persoane.

În perioada 7-15 octombrie, la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei se desfăşoară pelerinajul organizat de hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, care este prăznuită pe 14 octombrie.

Pelerinajul a început sâmbătă, la ora 6,00, odată cu scoaterea raclei cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva din Catedrala Mitropolitană. După procesiune, racla a fost aşezată într-un baldachin special amenajat în Curtea Mitropolitană.

La procesiune au luat parte mii de pelerini. Majoritatea acestora au venit la Iaşi încă de vineri dimineaţă şi s-au aşezat la rând în aşteptarea momentului în care se vor închina la racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva.

Cei mai mulţi pelerini sunt din Voluntari, ei fiind aduşi la Iaşi cu 150 de autocare.

Preoţii vor oficia în orele următoare slujba de sfinţire a apei şi Taina Sfântului Maslu, precum şi Sfânta Liturghie.

Pelerinii care vor merge în aceste zile pentru a se închina la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva vor putea să cinstească şi moaştele Sfântului Andrei Criteanul, supranumit "exarhul cântăreţilor bisericeşti". Moaştele vor fi aduse la Iaşi, miercuri seară, de la Catedrala Mitropolitană din Arkalochori, Creta.

Canonizarea Cuvioasei Parascheva a fost hotărâtă de membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1955. Tot atunci a fost stabilită şi data de prăznuire a Sfintei Parascheva, pe 14 octombrie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE