Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Migranți din Africa vor ajunge în centre din Albania, în urma unui acord cu Italia

În Albania, parlamentul a aprobat un acord încheiat cu Italia în legătură cu migranții ilegali veniți peste Marea Mediterană.

O parte dintre aceștia vor ajunge în centre din Albania în vreme ce le sunt analizate cererile de azil. Acordul are o valabilitate de cinci ani.

Înțelegerea a îngrijorat mulți activiști

În baza acestuia, Albania, care nu este membru al Uniunii Europene, va reține până la 3.000 de migranți în orice moment în două tabere pentru perioade de aproximativ o lună.

Înțelegerea a îngrijorat mulți activiști pentru drepturile omului, în timp ce Uniunea Europeană vede acordul ca pe un posibil model viitor. Migranţii a căror cerere de azil va fi examinată în acele centre din Albania conform legislaţiei italiene - şi implicit conform legislaţiei europene - şi le va fi aprobată această cerere vor trebui să fie primiţi în Italia, iar ceilalţi vor reveni în ţările de origine.

Italia se confruntă cu un aflux masiv de migranţi veniţi dinspre Africa

Acordul între Italia și Albania a fost în analiza serviciului juridic al Comisiei Europene, care a decis că legislația comunitară este respectată.

Italia se confruntă cu un aflux masiv de migranţi veniţi dinspre Africa. Anul trecut, numărul acestora a ajuns la circa 150.000, comparativ cu 90.000 în 2022. Normele comunitare stipulează că, în general, prima ţară de intrare în Uniune a unui migrant este responsabilă pentru procesarea cererii sale de azil, iar ţările mediteraneene se plâng că trebuie să suporte o sarcină disproporţionată.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE