Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Proteste ample în Germania. Temerile sunt că extrema dreaptă ar fi discutat cu neonaziștii pentru deportarea migranților

1,4 milioane de oameni au protestat în weekend, în Germania, față de extrema dreaptă. Demonstrațiile, care au avut loc în zeci de orașe, au fost declanșate de informațiile potrivit cărora politicienii de extremă dreaptă au discutat cu neonaziștii despre deportarea a milioane de imigranţi.

Proteste în Germania

Presa germană a relatat că, în urmă cu câteva luni, membrii partidului Alternativa pentru Germania au avut o întâlnire cu extremiștii de dreapta. Politicienii ar fi discutat atunci despre expulzarea imigranţilor şi a minorităţilor, inclusiv a celor care sunt cetăţeni germani naturalizaţi.

"Protestez pentru că lucrurile pe care le-am învățat cu toții la școală, pe care le știm cu toții, par să se repete și astăzi. Și sunt aici pentru a arăta că majoritatea tăcută nu mai este tăcută, pentru că noi suntem majoritatea", a spus un protestatar.

"Cred că democrația noastră este o democrație stabilă și nu trebuie niciodată, dar niciodată, să fie atacată în modul în care AfD (n.r.: partidul Alternativa pentru Germania) o atacă în prezent", a precizat altă protestatară.

Se discută interzicerea partidului AfD

În ultimele zile, mai multe proteste au avut loc în toată țara, în zeci de orașe precum Berlin, Koln sau Munchen. Potrivit sondajelor, partidul Alternativa pentru Germania se bucură de sprijinul a 20% dintre alegători la nivel național.

Specialiștii susțin că o astfel de poziție a partidului amenință echilibrul democratic nu doar din țară, ci și din Europa, înainte de alegeri.

Mai mulți politicieni din Germania discută despre interzicerea acestui partid, însă obstacolele sunt mari. Un partid politic poate fi interzis în Germania numai de către Curtea Constituțională Federală. Iar interdicția poate fi aplicată doar dacă acel partid este neconstituțional. Ultimul partid politic interzis de Curtea Constituțională Federală a fost Partidul Comunist din Germania (KPD), în 1956.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE