Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ministrul Finanțelor din Germania: Economia germană nu este bolnavul Europei, este doar obosită şi are nevoie de o cafea

Christian Lindner, ministrul german al Finanţelor, a respins vineri ideea că economia Germaniei ar fi bolnavul Europei. Mai mult, a comparat-o cu un om obosit care are nevoie de "o cană bună de cafea", sub forma reformelor structurale.

"Germania nu este un om bolnav", a spus Christian Lindner la un panel organizat la Forumul de la Davos. Ministrul a subliniat că Germania este asemenea unui "om obosit", după mai mulţi ani de criză. Totodată, el a arătat că prognozele referitoare la un ritm redus de creştere sunt, cel mai probabil, un semnal de alarmă.

Anul 2023 a fost ”un semnal de alarmă”

Germania are nevoie acum de "o cană bună de cafea, adică de reforme structurale", a spus Lindner.

Ministrul german al Finanţelor a estimat că anul 2023 a fost "un semnal de alarmă", adăugând că printre provocări s-au numărat creşterea Inteligenţei Artificiale şi ameninţarea fragmentării economiei globale.

Previziuni pentru 2024

Economia germană, cea mai mare din zona euro, s-a contractat cu 0,3% anul trecut, pe fondul unei inflaţii persistente, al preţurilor mari la energie şi cererii externe slabe, scrie Agerpres.

Analiştii sunt de părere că factorii care au frânat recent avansul economiei germane vor persista şi în primele luni din 2024. În unele cazuri, ar putea avea chiar un impact mai puternic.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE