Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

O noua grupare de extremă dreaptă ia naștere în Germania

Grupul conservator de dreapta german Werteunion (Uniunea Valorilor) a declarat sâmbătă înființarea unui nou partid politic.

Hans-Georg Maassen, fost șef al agenției germane de informații interne (BfV), care a fost alungat din funcție după ce părea să minimizeze violența împotriva migranților, a fost selectat să conducă Werteunion în  eforturile de a se constitui un nou partid politic.

Partidul va fi fondat rapid, astfel încât să poată participa la alegerile de stat din Turingia, Saxonia și Brandenburg din septembrie. Mișcarea ar putea avea loc încă din februarie, potrivit Reuters.

Werteunion a atras atenția publicului în ultimele săptămâni după ce unii dintre membrii săi au participat la o întâlnire a extremiștilor de dreapta care au discutat despre planurile de deportare a milioane de imigranți în Germania și chiar a unor cetățeni germani.

Werteunion a confirmat că doi membri au fost la întâlnire , dar a susținut că au fost acolo „ca invitați privați și nu ca reprezentanți ai Werteunion”.

Odată cu crearea de noi partide, peisajul politic al Germaniei riscă să se fragmenteze și mai mult după formarea Alternative for Deutschland (AfD) în urmă cu 11 ani, care a luat voturi de la greii tradiționali precum SPD (social-democrați) și CDU (conservatori).

Un al doilea partid înființat pe repede înainte

Sahra Wagenknecht, o figură cunoscută din extrema stângă a Germaniei, și-a lansat propriul partid la începutul lunii ianuarie.

Maassen și Wagenknecht urmăresc ambele ca partidele lor să fie înființate la timp pentru un trio de alegeri de stat în Turingia, Saxonia și Brandenburg din septembrie - toate statele din fostul est, unde partidele centriste tradiționale se luptă mai mult decât la nivel național.

„Partidul ar putea candida deja la alegerile de stat din estul Germaniei și ar lucra cu toate partidele care sunt pregătite pentru o schimbare politică în Germania”, a spus Maassen, fără a exclude cooperarea cu partidul populist de extremă dreaptă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE