Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Analiză France Presse: Se află economia germană în criză?

Criza cu care se confruntă Germania, a cărei economie s-a contractat anul trecut, alimentează dezbaterile asupra modelului său industrial orientat către performanța la export, se arată într-o analiză a Agenției France Presse. În analiză este citat Jan-Otmar Hesse, cercetător în istorie economică la Universitatea din Bayreuth. El spune că această obsesie germane a excedentelor comerciale, încurajată de mai bine de un secol de liderii țării, este acum slăbită de evoluția comerțului mondial.

 Cercetătorul german spune că, imediat după cel de-al Doilea Război Mondial, Germania a făcut din succesele sale la export un obiectiv national.  Germania postbelică a considerat totdeauna că surplusurile comerciale erau necesare pentru a importa ceea ce consuma populația germană (produse alimentare, bumbac și produse industrial).

Obsesia germană a excedentelor comerciale, încurajată de mai bine de un secol de liderii țării, este acum slăbită de evoluția comerțului mondial.

-Jan-Otmar Hesse, Universitatea din Bayreuth

Germania a fost cândva „campioana mondială” la exporturi în întreaga lume

Profesorul german a menționat că au fost două momente când Germania a fost un fel de „campioana mondială” la nivel comercial, exportând mai multe mărfuri decât orice altă țară din lume, între 1986 și 1988 șil  începutul anilor 2000. Totodată, Germania a beneficiat foarte mult de introducerea monedei euro.

Întrebat de France Presse dacă acest model german al exporturilor masive mai are un viitor, Jan-Otmar Hesse spune că, în acest moment, cererea internațională scade, iar economia germană intră în recesiune mai rapid decât alte țări care nu sunt atât de puternic dependente de comerțul internațional. Specialistul german a adăugat că cea mai mare problemă pentru industria germană în acest moment este China (primul său partener comercial).

Germania se află într-un moment de cotitură privind integrarea sa în economia globală

Profesorul Jan-Otmar Hesse apreciază că viitorul modelului german de creștere va depinde de capacitatea acestuia de a elimina riscurile geopolitice, continuând să beneficieze de diviziunea internațională a muncii. El consider că Germania se află acum într-un moment de cotitură în integrarea sa în economia globală, iar acest lucru ar putea determina economia germană să aleagă între a deveni mai „europenizată” sau să caute soluții de creștere în alte părți ale lumii, de exemplu în Asia, pentru a-și muta acolo unitățile de producție.

Germania se află acum într-un moment de cotitură privind integrarea sa în economia globală, iar acest lucru ar putea determina economia germană să aleagă între a deveni mai „europenizată” sau să caute soluții de creștere în alte părți ale lumii, de exemplu în Asia.

-France Presse

Specialistul german a estimat că economia germană nu a atins încă nivelul de criză profundă, dar opinează că ar fi înțelept ca firmele locale să investească mai mult în interiorul Germaniei, să formeze forța de muncă, să aibă contracte cu cercetătorii performanți din universități, să dezvolte o infrastructură bună.

Exportul de mașini germane afectat din cauza încetinirii cererii globale.

O recesiune a economiei Germaniei a împins zona euro în recesiune la începutul anului 2023, afectând direct și indirect ale economii ale statelor membre din Uniunea Europeană. Analiști economici de la Oxford Economics estimaseră de anul trecut că producţia industrială a Germaniei va continua să scadă în primul trimestru al anului 2024.

Financial Times a publicat o analiză din care reiese că în 2023  creşterea comenzilor externe pentru maşini şi alte vehicule germane a dat un impuls producătorilor germani , însă sectorul exportului de mașini rămâne afectat din cauza încetinirii cererii interne şi globale.

Exportul de mașini germane pe piețele internaționale este afectat din cauza încetinirii cererii interne şi globale.

-Financial Times

La rândul său, The Wall Street Journal aprecizază că situaţia în deteriorare a industriei germane se datorează reorientării ei costisitoare către surse de energie regenerabilă, schimbării lanţurilor globale de aprovizionare, dar şi unei penurii de muncitori calificaţi.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE