Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Controale mai stricte la frontieră în Germania. Berlinul încearcă să țină sub control fenomenul migrației ilegale

Publicat de: Euronews

În Germania, polițiștii care patrulează la granița cu Polonia sunt prima linie de apărare împotriva migrației ilegale. Berlinul cere controale mai multe și reguli mai stricte în acest domeniu extrem de sensibil.

Germania își dorește mai multă poliție care să stăpânească fenomenul migrației ilegale, ceea ce înseamnă mai mulți ofițeri la frontiere și verificări mai stricte. Oficiali de la Berlin spun că există o creștere a numărului de persoane care vin din Polonia.

Polițiștii nu vor să spună dacă sunt în căutare de migranți ilegali. Căutăm infracțiuni și infractori, răspund ei la întrebările jurnaliștilor. Un sirian cazat într-un centru de primire spune că a trecut din Polonia în Germania pentru a se reuni cu familia.

”În Siria nu există nici un fel de viitor, acolo nu există siguranță sau securitate, nu există nici măcar apă sau electricitate”, a spus un migrant din Siria.

O organizație neguvernamentală din Germania, care se ocupă de drepturile refugiaților, susține că aproape trei sferturi dintre persoanele care solicită azil în țară primesc statut de protecție.

Judith Wiebke, reprezentant al asociației Pro Asyl: ”Ne îngrijorează mult posibilitatea ca o prezență sporită a poliției să nu însemne o protecție sporită a populației; ar putea duce la un grad mai mare de respingere la frontieră pentru persoanele care depun o cerere de azil în Germania.”

Peste patru mii de intrări neautorizate din Polonia în Germania, în primele luni din 2023

Ministerul de Interne al Germaniei a declarat pentru Euronews că persoanele interceptate la frontieră au mereu posibilitatea de a depune o cerere de azil sau de protecție. În primele trei luni ale acestui an, au fost înregistrate peste patru mii de intrări neautorizate din Polonia în Germania. Guvernul de la Berlin spune că reducerea migrației ilegale este o prioritate. Toate acestea vin în contextul în care extrema dreaptă crește în sondaje.

Șeful creștin-democraților conservatori din parlamentul landului Brandenburg, care se învecinează cu Polonia, spune că dorește ca autorităților să li se acorde dreptul de a refuza intrarea persoanelor care trec frontiera.

Jan Redman, lider grup parlamentar CDU: ”Nu vorbim despre oameni care vin din Ucraina. Până în prezent, doar câțiva ucraineni au venit în Polonia și Germania. Acești oameni vin de peste tot din lume. Din Africa, din Siria, din Afganistan, din Orientul Mijlociu.”

În centrul de primire din zonă, cei intrați în Germania spun că nu știu ce îi așteaptă în viitor. Deocamdată au doar speranțe.

”De zece ani, Germania primește refugiați și este foarte prietenoasă cu sirienii. Familia mea de aici m-a sfătuit să vin în Germania. Mi-a plăcut Germania și am văzut că Germania este o țară frumoasă și există multă omenie aici”, a spus un migrant din Siria.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE