Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Germania doreşte reanimarea Triunghiului Weimar în cadrul Conferinţei de Securitate de la Munchen

Preşedintele Conferinţei de Securitate de la München, Christoph Heusgen, vrea să-i aducă împreună pe liderii Franţei, Germaniei şi Poloniei, pe Emmanuel Macron, Olaf Scholz şi Donald Tusk, la un eveniment la mijlocul lui februarie, informează vineri dpa.

O reanimare a Triunghiului Weimar

Aceasta ar fi o reanimare a Triunghiului Weimar, o alianţă regională înfiinţată în 1991 de Franţa, Germania şi Polonia, menit să promoveze cooperarea între cele trei țări în probleme transfrontaliere și europene.

"Cred că este foarte important să extindem tandemul franco-german pentru a include Polonia, ca cea mai mare ţară din Estul Europei. Dacă acest lucru va reuşi, aceasta va fi foarte bine. Invitaţia a fost făcută", a declarat Heusgen în timpul unui podcast.

Analizând în perspectivă Conferinţa de Securitate propriu-zisă, el a spus că, în pofida numeroaselor crize şi conflicte care au loc în lume, evenimentul trebuie să transmită un mesaj de diplomaţie.

"Noi aducem împreună politicieni, militari şi reprezentanţi ai societăţii civile, pentru ca ei să poată afla dacă se întrezăresc speranţe la orizont", a spus Heusgen în timpul acestui podcast realizat de compania Table.Media.

Printre participanţii la eveniment, programat să aibă loc în perioada 16-18 februarie, ar urma să se numere şi vicepreşedinta SUA, Kamala Harris.

La fel ca anul trecut, reprezentanţi ai conducerii ruse nu au fost invitaţi. "(Preşedintele rus Vladimir) Putin ar fi arestat dacă ar veni", a spus Heusgen, cu referire la faptul că anul trecut, în martie, Curtea Penală Internaţională (CPI) a emis un mandat de arestare pe numele preşedintelui rus, susţinând că deportarea forţată a copiilor ucraineni de către Moscova este o crimă de război.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE