Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Migranții din Senegal vor să ajungă în SUA prin Nicaragua. Oamenii plătesc mii de dolari pentru o călătorie

În Dakar, oraș de pe coasta atlantică a Africii de Vest și capitală a Senegalului, mulți dintre tineri visează la o viață mai bună în străinătate. Ani de zile, senegalezii care doreau să migreze s-au îndreptat spre Europa și Franța, mii de oameni încercând rute foarte periculoase cu bărci mici. Recent, s-a răspândit vestea despre o cale alternativă către Statele Unite ale Americii.

Visul american nu este nici aproape și nici ieftin pentru cei care pleacă din Senegal. În iulie anul trecut, gueva Ba, sudor profesionist de meserie, a strâns peste 9.000 de dolari americani pentru a-și începe călătoria în Statele Unite. Aflase despre drumul spre America trecând prin Nicaragua, dar asta costă.

Gueva Ba, fost migrant: ”În Senegal este peste tot în discuții, toată lumea vorbește despre Nicaragua, Nicaragua, Nicaragua. Nu este ceva de care lumea se ferește. Când am auzit asta, am făcut cercetări, am început să urmăresc postările pe rețelele de socializare, și am făcut demersuri pentru a afla cine sunt cei care vând biletele.” 

Norocul senegalezului pornit spre America nu a ținut însă prea mult. Gueva Ba a fost arestat la granița dintre Statele Unite ale Americii și Mexic și apoi a stat două luni în detenție, este adevărat că pe pământ american. În cele din urmă, a fost repatriat în Senegal împreună cu peste o sută de alți migranți.

Gueva Ba, fost migrant: ”Am zburat din Senegal în Nicaragua, am făcut o escală în Maroc, după o altă escală în Spania, a urmat o escală în Salvador și apoi am aterizat în Nicaragua. De acolo, drumul spre Statele Unite ale Americii a fost clandestin.”

În ciuda faptului că a încercat de 11 ori să ajungă în Europa prin Maroc, el spune că va încerca din nou dacă nu își poate câștiga existența în țară. Iar plecarea nu îi pare complicată pentru că în Senegal, ofertele de bilete de avion către Nicaragua se găsesc pe numeroase pagini de internet. Numerele de telefon afișate duc la agenții de turism din Dakar.

Abdoulaye Doucouré, proprietar al unei agenții de turism: ”Pot spune că din octombrie până în decembrie 2023, aproximativ 1.200 de persoane, migranți, au trecut prin agenția mea și fiecare persoană a plătit aproximativ 600 de dolari SUA pentru un bilet de avion de la Dakar în Nicaragua.”

Peste 9.000 de senegalezi au fost arestați trecând granița cu Arizona între 1 octombrie și 9 decembrie anul trecut, o creștere semnificativă față de lunile anterioare. Ruta clandestină de migrație prin Nicaragua către SUA este mai puțin periculoasă decât traversarea mării către Europa, dar este costisitoare. Această nouă rută de migrație pare să fie folosită mai mult de tinerii care au câștigat destui bani în Dakar.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE