Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mickey Mouse va deveni domeniu public în 2024. Drepturile de autor expiră după 95 de ani

Mickey Mouse, unul dintre cele mai îndrăgite personaje realizate de creatorul Walt Disney, va intra în domeniul public începând cu 2024.

Motivul are legătură cu legislația americană privind drepturile de autor. Potrivit acesteia, un corpus de opere artistice anonime sau pseudo-anonime poate fi protejat pe o perioadă de 95 de ani, după care devine public.

Prima apariție a lui Mickey Mouse a avut loc în 1928 în cadrul scurtmetrajului de animație ”Steamboat Willie. Ulterior, aspectul cunoscutului personaj a suferit mai multe modificări însă prima variantă a rămas cea de bază.

"Asta este. Acesta este Mickey Mouse. Este interesant pentru că este oarecum simbolic. Mă simt într-un fel ca pipa de pe vaporul cu aburi, ca și cum ar scoate fum. Este atât de interesant.", a declarat Jennifer Jenkins, profesor de drept și director al Centrului pentru Studiul Domeniului Public de la Duke, care scrie o rubrică anuală la 1 ianuarie pentru "Ziua Domeniului Public".

Artiștii și creatorii actuali vor putea să se folosească de Mickey, dar cu limite majore.

"Versiunile mai moderne ale lui Mickey vor rămâne neafectate de expirarea drepturilor de autor pentru "Steamboat Willie", iar Mickey va continua să joace un rol principal ca ambasador global al Walt Disney Company în poveștile noastre, în atracțiile din parcurile de distracții și în produsele de larg consum", se arată în declarația Disney.

Mickey se va alătura astfel unei liste lungi de personaje care au intrat în domeniul public. Printre acestea amintim doar de Sherlock Homes, Frankestein sau Robin Hood.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE