Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Yoshitomo Nara desenează copii cu trăsături supradimensionate. Lucrările sale sunt vândute cu milioane de dolari

Yoshitomo Nara desenează animale și copii, care transmit emoții ce pot fi înțelese doar de un adult. Prin operele sale, artistul își provoacă audiența să se gândească la teme politice și climatice importante.

Inspirația îi vine din muzica pe care o asculta în timpul Războiului din Vietnam, când era doar un copil

Yoshitomo Nara este unul dintre cei mai cunoscuți artiști contemporani japonezi. Și-a început cariera în 1984 – de atunci până în prezent a expus peste 100 de picturi, sculpturi și instalații de artă – precum și 700 de desene. Inspirația îi vine din muzică. A declarat pentru LACMA (Muzeul de Artă din Los Angeles) că a auzit muzica din Vest prima oară în copilărie în timpul Războiului din Vietnam. Casa părintească era lângă o bază militară americană și prindea un radio dedicat soldaților.

De la o vârstă fragedă a înțeles complexitatea războiului, dezastrele ecologice și problema armelor nucleare.

Lucrările cu copii sau animale transmit un mesaj important

A realizat încă de pe atunci că arta și muzica pot transmite mesaje importante politice și a decis să transpună acești factori pe pânză. Ca adolescent, a început să colecționeze viniluri, desene, caricaturi și să se joace cu ele. În anii '90, odată cu popularitatea curentului de pop-art din Japonia, Yoshitomo Nara a început să creeze lucrări în care personajul principal era un copil sau un animal inocent – cu trăsături supradimensionate.

Acești copii ascundeau deseori în privire o durere ce putea fi înțeleasă doar de adulți– și uneori țineau ascunsă și chiar o armă. Prin intermediul acestor lucrări artistul a încercat să transmit[ un mesaj important: inocența duce la distrugere.

Cutremurul din Japonia din 2011 l-a îndemnat să se gândească la scopul vieții

Criticii de artă au susținut la început că artistul s-ar inspira din manga, benzile desenate japoneze. Acesta a negat vehement acest fapt și a spus că inspirația îi vine doar din muzică. A recunoscut însă că lucrările sale sunt o reacție a conversaților sociale dificile din Japonia. În 2019, prestigioasa casă de licitații Christies, a vândut una dintre lucrări cu 25 milioane de dolari – transformându-l astfel pe Yoshitomo în artistul japonez cu cele mai scumpe lucrări de pe piață.

În 2011, când un cutremur puternic a lovit estul Japoniei unde se afla și orașul natal al artistului, acesta nu a mai putut picta și a luat o pauză pentru a reflecta asupra vieții. După câteva luni însă, a luat din nou pensula în mână și a pictat pentru Japonia. Iar lucrările sale nu au rămas doar pe pânză.

Artistul a colaborat cu o casă de modă de lux importantă

În 2021, Stella Mccartney a lansat o colaborare cu artistul japonez, iar anul trecut a venit cu cea de-a doua ediție a parteneriatului. O colecție unisex, cu elemente punk și accesorii din piele vegană, care își propune să atragă atenția asupra unor probleme importante. Pe hanorce, tricouri și genți au fost pusee, alături de chipul copiilor lui Nara, mesajele: „Change the history”, „Dont waste another day”, „Stop the bombs”.

Artistul a povestit deseori că se înțele mai bine cu animalele decât cu oamenii: pentru că îi este mai ușor să comunice fără cuvine.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE