Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mediul de afaceri, bulversat de noile măsuri fiscale. Reprezentant companie IT: Impozitele vor fi sigur transferate către clienții finali

Micii antreprenori ar putea fi nevoiți să-și închidă de tot afacerile, odată cu creșterea taxelor și impozitelor, spun specialiștii. Și reprezentanții companiilor IT spun că impozitarea salariilor mai mari de 10 mii de lei brut se va întoarce împotriva clienților, pentru că vor fi nevoiți să scumpească serviciile.

Unele măsuri vor intra în vigoare de la 1 octombrie, iar altele de la 1 ianuarie 2024. De exemplu, potrivit ultimelor discuții din Coaliție, IT-iștii vor începe din toamnă să plătească impozitul de 10% pe venit dacă au salariu mai mare de 10.000 de lei brut.

Alexandru Lăpușan, fondator companie IT: Impactul va fi negativ. Companiile de IT nu au o flexibilitate atât de mare, încât să modifice bugetul de salarii de pe o zi pe alta. Prețurile vor fi transferate către clienții finali, cu siguranță.

Guvernul este hotărât să introducă și modificări pentru persoanele fizice autorizate, ceea ce va afecta toate cele 430.000 de mii de PFA înregistrate în România. Specialiștii spun că acest tip de antreprenoriat va fi cel mai afectat de noile măsuri fiscale, din cauza creșterii contribuțiilor sociale. 

Adrian Negrescu, consultant economic: PFA-ul nu își mai are rostul. Plătești taxe pentru un angajat, dar nu beneficiezi de aceleași drepturi ca un angajat obișnuit la o companie. Numărul PFA-urilor se va reduce drastic, cu 60-70%. Va fi mai rentabil să lucrezi pe o firmă.

Coaliția PSD-PNL vrea să introducă și un impozit suplimentar de 0,3% pentru mașinile care costă peste 75.000 de euro.

De exemplu, pentru o mașină de 100.000 de euro, suprataxa ar fi de 300 de euro. Reprezentanții industriei spun că nu înțeleg rostul acestui impozit.

Alex Șeremet, director comunicare companie auto: Sumele care se vehiculează nu ne așteptăm să aibă un impact foarte mare. Pe de altă parte, tot mediul ăsta de nesiguranță poate să aibă un impact negativ. Poate să existe o altă gândire în piață. Dacă acum se vorbește de 300 de euro, ce se va întâmpla peste 6 luni?

Conform unui studiu realizat recent, 61% dintre angajații români sunt îngrijorați că le vor fi afectate veniturile, după ce legea va intra în vigoare. Studiul a fost realizat pe un eșantion format din 1.042 de persoane, cu vârsta cuprinsă între 25 și 65 de ani.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE