Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Maternitatea din Botoșani, amendată cu peste 42.000 de lei după moartea Alexandrei Ivanov. Conducerea nu vrea să plătească sancțiunea

Maternitatea din Botoșani, unde Alexandra, o tânără însărcinată, a murit după ce a fost ignorată de cadrele medicale, a fost amendată cu peste 42.000 de lei de către Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Botoşani, potrivit Agerpres. Managerul interimar vrea să conteste sancțiunea.

Sancțiunea este de 42.272 lei. Potrivit directorului executiv al CJAS, Alina Mustiaţă, cuantumul sancţiunii reprezintă 0,5% din suma contractată de SJU pentru serviciile medicale spitaliceşti, fiind aplicată „pentru nerespectarea obligaţiei contractuale prevăzute la art.7, lit.d din Contractul de furnizare servicii medicale spitaliceşti”, legat de fişa de observaţie a pacientei Alexandra Ivanov, conform sursei menționate.

„Conform foii de observaţie, în intervalul de timp 00,45 - 07,35 nu au fost acordate pacientei Alexandra Ivanov serviciile medicale prevăzute în pachetul de servicii de bază, fiind încălcate de către furnizorul de servicii medicale obligaţiile contractuale prevăzute în Contractul de furnizare de servicii medicale spitaliceşti încheiat cu CJAS”, se arată în raportul întocmit la finalul controlului.

Pe de altă parte, medicul Monica Adăscăliţei, manager interimar al Spitalului Județean Botoșani, a spus că va contesta amenda.

„E dreptul celor de la Casa de Asigurări să ne sancţioneze, iar noi să contestăm. Dacă vom avea dreptate, vom câştiga. Dacă nu, vom pierde şi vom plăti această amendă, de 0,5% din contract”, a spus Monica Adăscăliţei.

După ce Alexandra Ivanov a fost supusă unui set de analize şi a fost perfuzată, cadrele medicale au ignorat-o toată noaptea. Dimineaţa, starea ei de sănătate s-a înrăutățit, iar apoi tânăra de 25 de ani a decedat. Moartea ei a dus la zile în șir de proteste în stradă în Botoșani. În continuare, familia ei nu și-a găsit liniștea și cere să se facă dreptate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE