Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mărturia unui fost dependent de droguri: ”Majoritatea traficanților sunt în cercul tău de prieteni”

Andrei Ștefan este în prezent director al programului de prevenire a consumului de stupefiante ”Teen Challenge Smart”, însă are o poveste impresionantă de viață. A început să consume droguri de la vârsta de 13 ani și a fost dependent de heroină până la vârsta de 26 de ani. În direct la Euronews România, a mărturisit că a făcut și trafic de stupefiante , fiind prins în Germania, tranzitând cu un kilogram și jumătate de marijuana. Cel care acum gestionează programe de sprijin pentru cei care vor să renunțe la substanțele interzise i-a avertizat pe tineri că ”majoritatea traficanților” se află în rândul cercului lor de prieteni.

În cadru emisiunii ”Vocile care contează” de la Euronews România, Andrei Ștefan a fost întrebat de jurnalistul Vitalie Cojocari cum reușea să-și procure droguri în perioada în care era consumator.

Majoritatea traficanților sunt în cercul tău de prieteni. Dacă vă trimit acum să vă cumpărați droguri, nu aveți de unde. De ce? Pentru că nu știți de unde, pentru că în cercul dumneavoastră de prieteni nu sunt oameni care consumă. Nimeni nu se apucă să întrebe pe stradă dacă are droguri.

Cei mai mulți ”traficanți” sunt în cercul tău de prieteni. Afli că unul are iarbă, te duci la el. În felul ăsta ajungi să vinzi și tu mai departe”, a povestit Andrei Ștefan, tânărul care conduce acum director al programului de prevenire a consumului de stupefiante ”Teen Challenge Smart”.

Andrei Ștefan a mărturisit că la rândul său a vândut droguri pe care le procura din Olanda.

”Am ajuns să fac trafic. La rândul meu am vândut droguri. Am fost prins în Germania, tranzitând cu un kilogram și jumătate de marijuana. Aduceam singur drogurile în țară.

”O viață total neliniștită. N-aș vrea să mai trec vreodată. Mergeam în Olanda să cumpăr de acolo””, a spus el.

Și-a spus parte din povestea de viață, celor curioși să încerce substanțele interzise.

În cazul meu, am început să consum droguri la 13 ani. Droguri injectabile am consumat timp de 13 ani, iar acum sunt aproape 11 ani de când nu mai consum absolut nimic.

Cu siguranță, poți scăpa de dependență, însă cu siguranță trebuie să rămâi înțelept, să îți cunoști limitele, să știi unde mergi, să nu cazi iar pradă tentației.

De dependență, 100% poți scăpa, dar de tentații nu o scapi niciodată tot restul vieții”, a precizat el.

Cu toate acestea, a avertizat că tentațiile pot reveni, însă, din cauza persoanelor din anturaj.

”Curiozitate, cercurile, anturajele prin care umbli, locurile prin care mergeai și consumai și îți trezesc amintiri. Tentațiile revin, însă dependența poți scăpa de ea.

Sunt tentat să mai beau un pahar de whisky, să mai fumez o țigară poate. Odată cu trecerea timpului, crești în puterea de a face față tentației.

Există speranță pentru orice consumator, vi-o spune un fost dependent de heroină”, a mai spus Andrei Ștefan.

Fost consumator de droguri: ”Tinerii să înțeleagă ce înseamnă cu adevărat dependența”

În prezent, Andrei Ștefan este director al programului de prevenire a consumului de stupefiante ”Teen Challenge Smart”. Susține că în România ”nu există centre post-cură de stat”, ci doar centre post-cură private.

”În afara centrelor private pe care noi le avem, avem două centre în București, unul de băieți în Cluj și un centru de fete la Balotești.

Activitatea care-mi revine mie este pe partea de prevenire. Este mult mai ușor și mai eficace să îi ajutăm pe tineri să nu intre în consumul de droguri decât să-i ajuți să iasă de acolo. Ne ocupăm și de cei care au ajuns deja în consum.

Tinerii să înțeleagă ce înseamnă cu adevărat dependența. Știu ce înseamnă dependența și consumul de droguri, dar ei nu înțeleg ce înseamnă cu adevărat dependența.

Prin campaniile pe care le facem, mergem și stăm de vorbă cu ei și încercăm pe cât posibil să înțeleagă care este tot adevărul în ceea ce privește consumul de droguri.

Îi îndrumăm spre spitalele de dezintoxicare în primă fază, pentru că au nevoie să treacă o săptămână sau de două de detoxifiere. Apoi încercăm să îi aducem la centrele noastre, la grupurile de suport”, a mai spus , Andrei Ștefan, la Euronews România.

Numărul consumatorilor de droguri, de cinci ori mai mare decât în statisticile oficiale. Psiholog: ”Statisticile în toate statele europene sunt subraportate”

În direct la Euronews România, psihologul Mihai Copăceanu a explicat că statisticile privind numărul de consumatori de droguri din țara noastră sunt realizate de ofițeri de poliție, motiv pentru care ”oamenii sunt reticenți să spună adevărul atunci când ai în față un chestionar oferit de un polițist”,

Statistica o face Agenția Națională Antidrog care ține de MAI. Sunt niște ofițeri de poliție care sunt angajați și ca psihologi sau medici.

Oamenii sunt reticenți să spună adevărul atunci când ai în față un chestionar oferit de un polițist. În general, statisticile în toate statele europene sunt subraportate, pentru că noi doar estimăm.

Numărul real al consumatorilor de droguri nu îl vom ști niciodată, mai ales că de multe ori oamenii nu vor spune.

Am făcut la un moment dat o statistică pe 10 mii de tineri în vârstă de 18 ani și mi-a ieșit că poate unul din trei erau consumatori sau undeva la 42% care au consumat marijuana. Deci, un procent mult mai mare”, a declarat psihologul Mihai Copăceanu.

Psihologul a evidențiat că există diferențe mari între studiile realizate de instituțiile de stat și cele întocmit în baza unor chestionare anonimizate.

”Diferența e de cinci ori mai mare față de statistica oficială, mai ales la consumul de marijuana. În ultimele luni a crescut foarte mult consumul de etnobotanice, inclusiv derivate din metamfetamine - cristal care au scăpat.

În esență, am copii de gimnaziu care consumă substanțe, inclusiv substanțe ieftine, de foarte proastă calitate.

Marea problemă în România nu este marijuana, ci consumul de acest substanțe «legale» care afectează în mod direct sănătatea, inclusiv riscul de a face infarct, stop cardiorespirator sau de a muri, pentru că nu știi exact ce ai tras acolo pe nas”, a averitzat el.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE