Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Fraudă la un concurs de angajare în cadrul Ministerului Sănătății. Un candidat ar fi primit înainte subiectele de examen

Trei persoane sunt bănuite că au fraudat un concurs de angajare pentru un post de consilier, scos la concurs de Ministerul Sănătății. Singura candidată ar fi primit subiectele înainte de examinare. Procurorii au intrat pe fir și au descins chiar în timpul testării. Doi dintre suspecți au fost plasați sub control judiciar. Este vorba despre un membru al comisiei de concurs și despre o intermediară. Procurorii au suspiciuni că încă un membru al comisiei ar fi dat subiectele, însă, momentan, nu au suficiente probe. 

Un membru al comisiei de concurs, angajat al Ministerului Sănătății, și concubina acestuia, cea care ar fi intermediat trimiterea subiectelor către candidată, au fost reținuți pentru 24 de ore de procurori, după care au fost plasați sub control judiciar. Cei doi sunt suspecți alături de femeia care voia postul de consilier și față de care procurorii nu au luat nicio măsură preventivă. 

Simona Anghel, purtător de cuvânt, Parchetul Judecătoriei Sectorului 1: ” În acest dosar au existat suspiciuni că unicul candidat înscris pentru ocuparea postului scos la concurs ar fi intrat în posesia subiectelor cu câteva zile înainte de susținerea acestui concurs. Cu toate că, potrivit regulamentului de ordine interioară, dar și Hotărârii de Guvern 611 pe 2008, aceste subiecte ar fi trebuit să fie individualizate în chiar ziua examenului.” 

Procurorii de la Parchetul Judecătoriei Sectorului 1 și ofițerii Direcției Generale Anticorupție au descins la Ministerul Sănătății, chiar în timp ce avea loc examenul pentru ocuparea postului de consilier în cadrul Direcției de Resurse Umane. Singura candidată la concurs avea primite de dinainte șapte din cele 10 subiecte pe care trebuia să le rezolve. Potrivit unor surse, anchetatorii au găsit subiectele chiar în geanta femeii.

Procurorii au suspiciuni că și un alt membru al comisiei de concurs, formată din cinci persoane, ar fi transmis subiecte, având în vedere că fiecare dintre aceștia ar fi trebuit să creeze trei, patru subiecte. După perchezițiile de la Ministerul Sănătății și de la locuințele suspecților, mai multe persoane au fost duse la audieri. Și șefa Direcției de Resurse Umane din minister a dat declarații în fața anchetatorilor în calitate de martor. Deocamdată, nu sunt suspiciuni că membrii comisiei ar fi primit bani pentru fraudarea concursului, spun surse apropiate anchetei. În dosar, se fac cercetări pentru folosirea de informații care nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste date.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE