Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Zeci de victime și sute de răniți într-un atac cu drone asupra unui colegiu militar din Siria

O ceremonie de absolvire a unui colegiu militar din Siria, în orașul Homs, a fost scena unui atac cu drone. Au existat cel puțin 80 de morți, inclusiv femei și copii și peste 240 de răniți, potrivit ministrului Sănătății Hassan Al-Ghobash.

"Au fost zeci de soldați răniți, cu răni grave și alți răniți din familiile invitate, inclusiv femei și copii, pe lângă un număr de studenți care au participat la absolvire", a precizat ministerul, într-un comunicat.

Atacul din Siria e pus pe seama organizațiilor teroriste

Niciun grup nu a revendicat până acum atacul, care este considerat unul terorist. Anterior, Ministerul Apărării a învinuit "organizațiile teroriste susținute de partide internaționale binecunoscute".

Armata siriană a declarat că atacul a fost "fără precedent" și a promis că va răspunde "cu forță și hotărâre deplină" și că cei care au planificat și executat atacul "vor plăti scump".

Orașul antic Homs, cunoscut cândva drept capitala revoluției siriene, a fost locul unor lupte intense între forțele regimului Bashar Al-Assad și luptătorii opoziției, care încercau încă din 2012 să-l detroneze pe președinte. Orașul a revenit sub controlul regimului lui Bashar Al-Assad în 2014, când rebelii au plecat, după un asediu care a durat doi ani.

Situat în "inima agricolă" a Siriei centrale, orașul a fost mult timp un centru comercial și de transport de importanță strategică. Drumul prin Homs leagă capitala Damasc, în sud, de cel mai mare oraș al Siriei, Alep, în nord.

Joi, grupul de apărare civilă The White Helmets (n.r.: coifurile albe), format din aproape 3.000 de voluntari care lucrează pentru a salva vieți în Siria, a declarat că forțele regimului sirian au lansat "atacuri sistematice" asupra civililor din nord-vestul Siriei, ucigând cel puțin 12 persoane și rănind 49. Printre cei 49 de civili răniți s-au numărat 12 copii și 11 femei, potrivit grupului.

Siria a desfășurat cu regularitate atacuri aeriene în zonă împotriva a ceea ce țara numește teroriști. Obuze de artilerie grea și lansatoare de rachete au fost desfășurate asupra a peste 15 orașe și sate din Idlib și zona rurală a Alepului, din nord-vestul Siriei. În special, piețele, școlile, facilitățile publice și lucrătorii umanitari au fost vizați în aceste atacuri, potrivit unui comunicat al The White Helmets, care susține că această zonă a fost bombardată pentru a treia zi la rând.

Miercuri, grupul a raportat lovituri aeriene care au vizat o școală din orașul Sarmeen, în zona rurală de est Idlib, care au avut ca rezultat moartea unui copil și rănirea a șase civili, inclusiv două femei și o fată.

Între timp, cel puțin 11 persoane au fost ucise joi, în altă parte a țării, în urma atacurilor aeriene turcești, care au vizat zonele controlate de kurzii din nord-estul Siriei, potrivit unui comunicat al forțelor de securitate kurde din regiune.

"Statul turc a lansat joi o serie de atacuri asupra regiunilor noastre, cu peste 15 drone pătrunzând în spațiul aerian din nord-estul Siriei și a vizat din nou multe poziții, infrastructură, facilități de servicii și stații de combustibil, iar atacul s-a soldat cu morți și răniți. Această agresiune a afectat și zonele populate de civili", a declarat Asayish, forța de securitate internă kurdă, citată de CNN.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE