Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Marș de proporții împotriva antisemitismului în Franța

Marș fără precedent în inima Parisului. Peste 100.000 de francezi au demonstrat în capitala Franței împotriva antisemitismului. Premierul și liderii principalelor partide, inclusiv reprezentanta extremei drepte Marine Le Pen, au participat la demonstrație. Președintele Emmanuel Macron a fost absent.

”Antisemitismul ucide!” și ”Trebuie să le arătăm evreilor francezi că nu sunt singuri” au fost principalele mesaje ale demonstranților.

Demonstrația a fost organizată la inițiativa președinților celor două camere ale Parlamentului, care le-au cerut oamenilor să își arate sprijinul pentru combaterea antisemitismului, în contextul atacurilor teroriste ale Hamas de la 7 octombrie. De altfel, printre victime și printre ostaticii luați de Hamas se numără și cetățeni francezi.

Bărbat: ”Cred că suntem singurul loc din lume unde o astfel de mobilizare este posibilă și s-a făcut în timp ce evreii sunt atacați peste tot în lume. Așa că sunt foarte mândru de țara mea pentru că această mobilizare foarte asemănătoare cu ceea ce înseamnă Republica Franceză.”

Femeie: ”Toată lumea vine aici și arată că suntem cu toții împreună. Nu suntem evrei, nu suntem musulmani, nu suntem creștini, suntem francezi și suntem aici pentru a arăta că suntem cu toții împreună.”

Marșul s-a desfășurat fără incidente

Primarul Parisului, șefa executivului de la Paris și alți lideri s-au alăturat marșului. La fel și fosta candidată la președinție din partea extremei drepte, Marine Le Pen. Pe de altă parte, liderii extremei stângi au boicotat manifestația și au denunță asaltul Israelului asupra Fâșiei Gaza.

Într-o scrisoare către francezi, președintele Emmanuel Macron a transmis că este prezent ”cu gândul”. Printre participanți se anunțaseră și artiști, cum ar fi Natalie Portman, actriță americancă de origine israeliană.  

Potrivit ministerului de Interne de la Paris, infracțiunile antisemite au explodat, după atacurile Hamas de la 7 octombrie.

În Franța trăiește cea mai mare comunitate de evrei din Europa și una dintre cele mai mari din lume. Pe de altă parte, autoritățile au interzis majoritatea manifestațiilor propalestiniene.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE