Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mărirea și decăderea fondatorului Netflix. Reed Hastings demisionează din funcția de CEO

Reed Hastings, directorul general și cofondator al gigantului de streaming Netflix demisionează. Acesta a transmis atribuțiile sale co-CEO-ului Ted Sarandos și COO-ului Greg Peters.

Absolvent al MIT (Massachusetts Institute of Technolog), Hastings a lucrat în industria tehnologică și a fondat o companie de software de depanare în anii '90. În timpul călătoriilor cu mașina spre serviciu cu angajatul Marc Randolph, cei doi au dezvoltat conceptul unui serviciu de închiriere de filme.

Hastings a declarat că una dintre motivații a venit în urma unei amenzi de 40 de dolari de la Blockbusters.

Împrumutând modelul impresionant de cărți pe care Amazon îl dezvoltase și sărind pe noua tehnologie ușoară a DVD-urilor, cei doi au creat Netflix în 1997.

Vânzându-și compania de tehnologie Pure Atria, Hastings a investit 2,5 milioane de dolari în această idee. În primele zile, Jeff Bezos a făcut o ofertă de achiziție din partea Amazon pentru aproximativ 15 milioane de dolari. Randolph se pare că a fost de acord, dar Hastings a refuzat oferta.

Ascensiunea Netflix, la început un serviciu de închiriere de DVD-uri

Funcționând în întregime online, Netflix a oferit la început clienților o schemă de închiriere de DVD-uri cu plată.

În 1999, au trecut la o ofertă de abonament lunar. Numărul de abonamente a crescut rapid, iar în 2003 compania a intrat pe profit. Până în 2005, compania trimitea un milion de DVD-uri în fiecare zi.

Una dintre cele mai mari inovații pentru Netflix a fost crearea unui sistem algoritmic de „listă de așteptare” pentru a recomanda următoarele DVD-uri pe care un client ar trebui să le închirieze.

Cinematch a fost lansat în 2000 și a fost dezvoltat în continuare datorită premiului Netflix de 1 milion de dolari din 2006, acordat oricui ar fi putut găsi un algoritm mai bun. De atunci, recomandările algoritmice au fost esențiale pentru succesul Netflix.

Văzând popularitatea tot mai mare a YouTube, Hastings a împins Netflix să se orienteze către propriul serviciu de streaming video. În 2007, Netflix și-a lansat platforma de video la cerere și a luat naștere versiunea de Netflix pe care o cunoaștem astăzi.

Fluxurile Netflix au depășit livrările de DVD-uri în 2009, în condițiile în care compania s-a îndepărtat de acest mediu, privind spre viitor.

Reed Hastings: de la streamer la producător

Viteza cu care Netflix a devenit parte a noului model de streaming al televiziunii se datorează sumei uriașe de bani pe care a fost dispusă să o investească rapid în această afacere.

În 2010, Netflix a acceptat un contract pe cinci ani, în valoare de 1 miliard de dolari, pentru a difuza în streaming filme de la marile studiouri Paramount, Lionsgate și Metro-Goldwyn-Mayer. Cumpărarea drepturilor pentru seriale precum „Breaking Bad" a făcut ca acestea să explodeze în audiență. Parteneriatele cu producătorii de televiziune pentru a include butoane Netflix pe telecomenzi i-au integrat și mai mult pe piață.

În 2013, și-au extins serviciile în Europa. În această perioadă, compania a început să investească în crearea propriilor programe originale.

În timp ce alte companii investeau în servicii de streaming, aceasta a fost prima dată când una dintre ele devenea un studio de sine stătător.

Primele mari succese autoproduse de Netflix au fost serialele TV originale „House of Cards" și „Orange is the New Black" în 2013. Sub conducerea lui Hastings, investițiile în programe originale au crescut vertiginos de acolo.

În 2017, compania a anunțat intenția de a investi 8 miliarde de dolari în conținut original pentru 2018, cu obiectivul ca jumătate din conținutul serviciului să fie produs de Netflix.

Cu această investiție masivă, emisiuni uriașe precum „Stranger Things", „Black Mirror", "The Crown" și „Formula 1: Drive to Survive” au fost create.

Dar nu este vorba doar de televiziune. Investiția companiei în filme originale a trecut de la un punct controversat în industrie, grupurile de premiere precum Oscarurile și Cannes ignorând realizările acestora pentru modelele lor de lansare netradiționale.

În timp ce modul în care lansările Netflix au schimbat modelul de lansare cinematografică în multe țări este încă un subiect controversat în industria cinematografică, suma mare de bani pe care au investit-o în filme a dus la succese masive.

Prin atragerea unor regizori importanți care s-au luptat să obțină finanțare, filmele Netflix au început să apară în sezoanele de premii. „Roma”, de Alfonso Cuarón, a fost primul film Netflix care a fost nominalizat la categoria „Cel mai bun film" la Premiile Oscar 2019. De atunci, Netflix a avut alte șase nominalizări la categoria „Cel mai bun” film din partea unor opere de autori precum Martin Scorsese, Noah Baumbach, David Fincher și Jane Campion.

Hastings a fost, de asemenea, un mare susținător al culturii de lucru Netflix. Angajații nu primesc alocări de timp liber plătit sau zile de concediu medical și se așteaptă ca aceștia să își gestioneze singuri timpul în mod responsabil.

Cum încep să cadă cei puternici

În timp ce, în mare parte a anilor 2010, Netflix a fost o vedetă de pe Wall Street, aparent incapabilă să nu crească în valoarea acțiunilor, fisurile au început să se vadă.

Creșterea din anii pandemiei, cu oameni reținuți în casele lor și mai dispuși ca niciodată să difuzeze emisiuni în streaming, a însemnat un impuls la începutul anilor 2020. Dar în 2022, Netflix a pierdut abonați pentru prima dată în istorie.

Piața, cândva paradisul exclusiv al Netflix, a devenit din ce în ce mai aglomerată.

Amazon Prime, Disney+, HBO Max și Paramount Plus au călcat pe urmele companiei, toate creându-și propriul conținut și emisiuni emblematice și scoțându-și conținutul de pe serverele Netflix.

Ca răspuns la noile provocări, Netflix a introdus un pachet cu un cost de abonament mai mic, care a inclus pentru prima dată reclame.

Ideea este anatema față de promisiunea inițială, un serviciu de streaming care permite spectatorului să ocolească pauzele publicitare ale televiziunii tradiționale.

În ultimul an, compania a început, de asemenea, să renunțe la personal într-un ritm alarmant.

Există, de asemenea, îngrijorări tot mai mari cu privire la faptul că modelul lor de investiții inițiale pentru producerea de conținut original nu se ridică la înălțimea promisiunii sale. Îngrijorată de faptul că riscă să irosească bani pe emisiuni TV care nu vor avea un număr suficient de fani, Netflix a devenit nemiloasă în eliminarea emisiunilor neperformante după doar o serie.

Criticii susțin că această metodă de a se concentra pe cifrele de început subminează arta emisiunilor cu ardere lentă, cum ar fi "Breaking Bad", investiție timpurie.

Și mai îngrijorător este faptul că, dacă Netflix este în cădere liberă și nu poate investi sume uriașe în filme originale și programe TV la fel de des sau de liber, atunci, în timp ce marile studiouri refuză să investească în filme în afara blockbuster-urilor sigure, cine va mai finanța proiecte independente interesante?

Deocamdată, noii directori generali Sarandos și Peters trebuie să rezolve problema scăderii cu 38% a acțiunilor în ultimul an.

Ei se pot consola cu un număr de abonați peste așteptări, cu succese recente precum „Glass Onion”, „Harry & Meghan” și „Wednesday".

Netflix va începe să implementeze noi caracteristici în acest trimestru pentru a încerca să-i convertească în abonați plătitori pe aceia care folosesc parolele împărtășite de deținătorii conturilor, a declarat Peters. El a recunoscut că nu va fi o „mișcare universal populară", comparând-o cu o creștere a prețului care va crește numărul de anulări pentru o perioadă, dar se va răsplăti cu venituri suplimentare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE