Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mario Testino este fotograful căruia i s-au adus acuzații de hărțuire sexuală, dar și cel care a schimbat imaginea revistelor de modă

Mario Testino este cel care a imortalizat, prin obiectivul aparatului său, una dintre cele mai cunoscute imagini ale Prințesei Diana, chiar în anul în care aceasta a murit.

Fotograful a schimbat, la propriu, imaginea revistelor de modă, și a oferit un look mai realist campaniilor publicitare ale marilor case de modă. În ciuda succesului, în urmă cu câțiva ani, el s-a confruntat cu acuzații de hărțuire sexuală din partea mai multor modele.

A început cariera în anii '70

Fotograful peruvian a intrat în atenția publicului în anii ‘70 când, la Londra, ziua fotografia modele, iar noaptea lucra ca barman. Talentul și cretivitatea de care a dat dovadă încă de la început i-au adus proiecte importante: Burberry, Versace, Yves Saint Laurent și colaborări cu Vogue și Vanity Fair. Împreună cu stilista Carine Roitfield, Mario Testino a fost ales de Tom Ford, directorul de creație de la Gucci la acea vreme, să dea o nouă imagine brandului de lux italian. V-am spus deja povestea într-un episod anterior Hype.

A optat pentru un look natural în fotografiile sale

Stilul său îndrăzneț și creativ a pus capăt poveștii de dragoste dintre industria modei și „heroin chic”, acel stil în care modelele sunt subponderale, cu pielea palidă, cu păr răvășit și cearcăne până în pământ. Mario Testino a ales să fotografieze modele mai puțin cunoscute - precum Kate Moss, pe atunci - și să dea fotografiilor sale un look mai natural.

A vrut să surprindă momentul, sentimentele și felul în care picau hainele pe om. Stilul său l-a ajutat să își adauge în portofoliu nenumărate coperți Vogue.

Clipa de glorie a venit în 1997

Momentul care i-a adus notorietate a fost în 1997, când Prințesa Diana a cerut să fie fotografiată de el pentru Vanity Fair. În același an, Prințesa Inimilor a murit, iar ședința foto cu Mario Testino a fost ultima pe care aceasta a făcut-o. La acel moment, fotograful a declarat: „Am vrut ca lumea întreagă să îi vadă bunătatea, umilitatea”.

În 1998, Mario Testino a obținut locul 12 în top 100 cei mai influenți oameni din industria modei. Au urmat nenumărate campanii cu cei mai importanți artiști și actori ai momentului pentru revistele de top ale industriei.

Dată fiind relația pe care a avut-o cu Prințesa Diana, el a devenit fotograful preferat al Familei Regale: în 2010 a făcut pozele oficiale de la logodna Prințului William cu Kate, iar 5 ani mai târziu a făcut fotografiile de la botezul Prințesei Charlotte.

În 2018 a fost acuzat de hărțuire sexuală

În 2018, mai multe modele și asistenți de platou l-au acuzat pe Mario Testino de hărțuire sexuală. Code Nast, trustul care deține Vogue, a anunțat că va înceta colaborarea cu fotograful, iar case de modă importante au urmat modelul, renunțând la campaniile lui Testino. 

Vă mai spun și că la începutul carierei, când încerca să își construiască o carieră în Londra, s-a mutat într-o aripă abandonată a unui spital, unde a locuit șapte ani.

Locație: Studio Foto Dan Ene

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE