Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Marea Britanie ar putea detrona marii producători de vinuri din Franța pe fondul schimbărilor climatice

Publicat de: Răzvan Mihalașcu

Marea Britanie ar putea deveni un jucător important pe piața vinurilor și, în contextul schimbărilor climatice, ar putea detrona mari producători din regiunile franceze Champagne și Burgundia, arată rezultatele celui mai recent studiu citat de agenția The Associated Press.

Studiul privind reziliența climatică în sectorul vitivinicol din Regatul Unit a relevat faptul că temperaturile în creștere din următorii ani ar putea favoriza producția de vin de calitate în Marea Britanie.

După ce au analizat estimările climatice, cercetătorii au ajuns la concluzia că temperaturile din regiunile viticole din Marea Britanie ar putea crește cu 1,4 grade Celsius până în 2040, mai mult decât creșterea de un grad înregistrată începând cu anii '80.

Potrivit oamenilor de știință, cantitatea de zahăr din strugurii din Marea Britanie va fi mai mare, ceea ce va duce la o calitate mai bună a vinului și la o concentrație mai ridicată de alcool.

"Datorită recoltei de aici, din Marea Britanie, au fost produse vinuri spumante care au un stil foarte asemănător cu cele produse în (regiunea franceză) Champagne", a declarat profesorul Stephen Dorling, coordonator principal al studiului.

"Clima a ajutat din ce în ce mai mult ca vinurile să se asemene cu cele din producția franceză", a adăugat el.

Autorii studiului au observat că cele mai bune regiuni pentru cultivarea strugurilor de Pinot Noir și Chardonnay - două dintre soiurile de bază pentru producerea șampaniei - vor tinde spre nord, departe de Franța.

Va putea fi produs și vin roșu de calitate datorită proiecțiilor de mediu, catalogate de cercetători drept un ”sfânt Graal”.

"În această țară, nu am fost renumiți pentru producția de vinuri roșii liniștite, dar schimbările climatice ne oferă o perspectivă în acest sens", a precizat profesorul Doring.

Autorii unor studii anterioare au avertizat că schimbările climatice vor crea riscuri de ”necuantificat" pentru producătorii de vin din Marea Britanie.

"Este probabil ca schimbările climatice să provoace mai multe fenomene extreme și, în consecință, să amenințe și mai mult stabilitatea producției", au precizat autorii cercetării în 2016.

.

Profesorul Dorling a făcut apel la viticultorii britanici să planteze mai multe vițe de vie pentru a profita de creșterea temperaturilor estimată în următorii 20 de ani.

"Atunci când plantăm o viță de vie, aceasta are o durată de viață de 20-30 de ani, așa că trebuie să luăm decizia corectă cu privire la ceea ce vom planta, deoarece va fi cu noi pentru o vreme", a spus el.

În 2021, podgoriile acopereau aproximativ 3.800 de hectare de teren în Marea Britanie, conform studiului Climate Resilience in the UK Wine Sector.

Aceasta reprezintă o creștere de aproape 400% față de nivelurile din 2004 - anul în care vinul spumant a început să domine producția.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE