Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Marcel este primul robot din România dedicat industriei de retail. Acesta este capabil să atragă atenția când prețurile de la raft nu corespund cu cele din baza de date. Cu ajutorul camerelor, robotul scanează rafturile magazinului și transmite angajaților informații despre aprovizionarea cu noi produse.

Ce face Marcel

Marcel are rolul de a ajuta angajații cu sarcinile migăloase și repetitive, care pot duce la erori umane.

Nicolae Drâmbu, director inovație: „Marcel extrage informația de pe eticheta de preț și nu imaginea produsului. Recunoaște textul afișat pe etichetă și prețul pe care îl compară cu informațiile din baza de date.”

Cornel Georgescu, manager centru comercial: „Este un bun care ne ajută să ne facem treaba cât mai ușor. Este un suport al nostru pentru a fi mult mai productivi decât am fost până acum.”

Camerele ajută robotul să scaneze rafturile, iar inteligența artificială este folosită la recunoașterea etichetelor și la semnalarea problemelor de preț sau aprovizionare.

Cum a început proiectul

Mihai Crăciunescu director executiv, compania producătoare: „La început am făcut doar un modul software în care să validăm partea de AI și de tehnologie, să ne asigurăm că AI-ul poate să recunoască etichetele și prețul, după care a fost o metodă de a multiplica ceea ce am testat pe un telefon, într-o formă de robot cum este acesta.”

Valentin Pătrașcu, inginer software: „Ceea ce știe să facă robotul Marcel este ca utilizând cele patru camere pe care le are, atât de adâncime cât și camere clasice, standard, să ia informație de la rafturi, pe care să le trimită ulterior către angajat. Una dintre principalele îmbunătățiri pe care le aduce față de sistemul clasic de modificare a prețurilor este că aceste prețuri se pot printa direct pe robot, pe Marcel, apăsând pe un buton.”

Marcel este construit integral de o companie românească, iar prototipul va fi prezentat la târgul Euroshop din Germania la sfârșitul lunii februarie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE