Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Marcel Ciolacu răspunde acuzațiilor rușilor: "Limba moldovenească a fost o invenție a Rusiei"

Marcel Ciolacu nu a rămas dator după ce a fost acuzat de Ministrul de Externe al Rusiei de "declarații provocatoare" în ceea ce privește limba care se vorbește în Republica Moldova. El a spus că "în Moldova nu există moldoveni, nu există o limbă moldovenească. Există limba română şi români".

Drept urmare, știut fiind faptul că în Moldova se vorbește și limba rusă, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a catalogat această declarație drept o "imixtiune grosolană în afacerile interne ale Republicii Moldova".

Marcel Ciolacu, replică pentru Maria Zaharova

"Nu o să mint de dragul Rusiei. Asta simt şi ăsta este adevărul. În primul rând, nu mai există limbă moldovenească. Limba moldovenească a fost o invenţie a Rusiei şi pe urmă, cu ajutorul celor care conduceau Ucraina şi cu ajutorul celor care conduceau Republica Moldova, au impus o limbă inventată, limba moldovenească.

În acest moment, atât statul ucrainean, cât şi statul Republica Moldova au zis foarte clar că nu există altă limbă decât limba română. Pe teritoriul Republicii Moldova există cetăţeni moldoveni de origine română. În România există cetăţeni români de etnie maghiară. Dânşii sunt minoritari în România, dar sunt cetăţeni români. Cetăţenii moldoveni de origine română sunt majoritari în Republica Moldova. Ăsta e adevărul. Că vor să incite, asta fac de când există Federaţia Rusă şi noi ne ştim lecţia foarte bine cu ei", a spus Ciolacu, potrivit Agerpres.

Curtea Constituțională din Republica Moldova a respins revenirea la limba moldovenească

Declarația care i-a înfuriat pe ruși vine în contextul în care, în martie 2024, Curtea Constituțională de la Chișinău a respins sesizarea grupului socialiștilor și comuniștilor, partide proruse, privind revenirea la sintagma „limba moldovenească”.

Anul trecut, Parlamentul Republicii Moldova a decis modificarea articolului 13 din legea supremă, prin care s-a stabilit că denumirea oficială a limbii este cea română.

De altfel, Maria Zaharova a mai avut o luare de poziție asemănătoare în octombrie 2023, la împlinirea a 350 de ani de la nașterea marelui cărturar Dimitrie Cantemir. La acea vreme, discursul ei a contrazis istoria.

"Dimitrie Cantemir a adus o mare contribuţie la păstrarea şi întărirea statalităţii moldoveneşti şi a identității naţionale, precum şi la dezvoltarea relaţiilor ruso-moldoveneşti. Moldova este o ţară cu o istorie şi o cultură bogată şi străveche. Formarea statalităţii sale datează de la mijlocul secolului 14. Unele state şi limbi europene nu existau în acel moment.

Prima carte care conţine termenul 'pământ moldovenesc' datează din 1360. Formarea limbii moldoveneşti datează de la mijlocul mileniului trecut. În secolul XVI a apărut primul dicţionar, a cărui scriere se baza pe alfabetul chirilic. S-au păstrat opere literare din secolul al XVII-lea în limba moldovenească", a spus Zaharova în octombrie 2023.

Poziția Ministerului român al Afacerilor Externe a fost atunci una fermă: "Îi reamintim doamnei Zaharova că tocmai Principele Dimitrie Cantemir a scris limpede, chiar într-o carte publicată la Sankt Petersburg, că locuitorii principatelor Valahia şi Moldova vorbesc una şi aceeaşi limbă. Este o dovadă ştiinţifică solidă şi de netăgăduit, de dincolo de secole, că aşa-zisa limbă 'moldovenească' nu există. Există doar limba română".

Lucrarea lui Dimitrie Cantemir, "Descriptio antiqui et hodierni status Moldaviae" (Descrierea statului Moldovei vechi şi de astăzi) este prima monografie exhaustivă a Ţării Moldovei, depăşind în complexitate scrierile cronicarului Miron Costin.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE