Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Amenințările Rusiei la adresa Rep. Moldova. Ministrul moldovean de Externe: Sunt exponenți ai Kremlinului care vor destabilizarea țării

Ministrul moldovean de Externe, Mihai Popșoi, se află într-o vizită oficială la București până vineri, 24 mai. Șeful diplomației Republicii Moldova a fost invitat în platoul Euronews România, la Vocile care contează, și a vorbit, printre altele, despre relațiile actuale dintre Moldova și Rusia, dar și despre declarația Mariei Zaharova, care îl acuză pe Ciolacu de „imixtiune grosolană în afacerile Republicii Moldova” după ce premierul a spus că în Moldova locuiesc doar români.

Ministrul Mihai Popșoi: Rusia, timp de 30 de ani, a subminat tot ceea ce înseamnă stabilitate și dezvoltare în Republica Moldova

Mihai Popșoi, ministrul Afacerilor Externe al Republicii Moldova, despre reacția Mariei Zaharova: „E o nouă doză de delir halucinant care vine de la Moscova. Ei se și pricep bine, sunt mari specialiști în interferențe în treburile interne ale unor state, inclusiv ale Republicii Moldova, însă în domeniul lingvistic nu prea au expertiză, mai cu seamă doamna Zaharova nu e un expert recunosc în ale lingvisticii. (...) Ce poți răspunde când cineva delirează și o face a nu știu câta oară?”.

Mihai Popșoi, ministrul de Externe al Republicii Moldova: „Federația Rusă nu ar trebui să fie interesată sau să fie preocupată de cine și cum locuiește în Republica Moldova. Ar fi firesc și normal să se preocupe de propriii cetățeni și de modul cum locuiesc ei, în ce condiții, în special cei din provincie. Noi avem grijă de cetățenii noștri, contribuim la creșterea economică a Rep. Moldova în pofida tuturor încercărilor Federației Ruse de a submina economia Rep. Moldova în rezultatul agresiunii barbare Federației Ruse împotriva Ucrainei. Rusia, cu mare regret, timp de 30 de ani, a subminat tot ceea ce înseamnă stabilitate, dezvoltare în Rep. Moldova, ținându-ne ostatici acelui conflict înghețat în stânga Nistrului (...). Această retorică beligerantă din partea Kremlinului ne lasă rece, noi știm ce avem de făcut, știm cine ne sunt prietenii și acest lucru îl știu și cetățenii Republicii Moldova”.

„Încercările Federației Ruse sunt binecunoscute, dar nu au sorți de izbândă, având în vedere că cetățenii Republicii Moldova își cunosc interesele și își văd viitorul în marea familie europeană alături de România și de țările prietene”.

Care e relația Republicii Moldova cu Federația Rusă în acest moment?

Mihai Popșoi, ministrul de Externe al Republicii Moldova: „Relațiile sunt la cel mai jos punct din istoria independentă a Republicii Moldova și acest lucru se explică ușor, rezultatul agresiunii barbare Rusie împotriva Ucrainei, dar și a demersurilor neprietenești în contextul relației noastre bilaterale, criza energetică prin care am trecut este rezultatul agresiunii, nemaivorbind despre încercările de a sponsoriza diverși actori politici care sunt exponenți ai Kremlinului pentru a destabiliza situația din Republica Moldova, inclusiv utilizând unii actori politici din Autonomia Găgăuză, să destabilizeze lucrurile în regiunea transnistreană, dar nu le-a reușit și nu le va reuși pentru că Republica Moldova (...) își consolidează capacitatea de apărare, de apărare în sensul larg al cuvântului (...), datorită partenerilor noștri, inclusiv și în primul rând din partea României. Republica Moldova, acum, este mai puternică, mai rezilientă, decât era acum doi-trei ani în urmă”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE